Обратно към пълната версия на статията »

Запор на сметките на Кюстендил оставя 600 души без заплати

Запор на сметките на Кюстендил оставя 600 души без заплати
A A+ A++ A

Заради запор на сметките на Община Кюстендил, има риск близо 600 души да останат без заплати по празниците, предупреди пред БТВ кметът на общината Петър Паунов.

"Сметките на градската администрация бяха запорирани заради иск на фирма, изпълнила ремонт в сградата на Общината през 2009 г. след наводнение. Фирмата обаче решава сама да удължи ремонта и сметката скача. Общината не плаща, следва дело и запор", обяснява Паунов.

"Това е абсолютен прецедент и, за съжаление, се стигна до крайности", коментира той. "Държавата вече е сезирана, колегите от Министерския съвет също са уведомени, министърът на правосъдието, Висшият съдебен съвет. Очакваме подкрепа от държавата по най-бързия начин", обясни кметът. Ще работи и да бъде "предотвратен този удар срещу държавността за в бъдеще".

"Предупреждаваме всички колеги кметове, местната власт, националната власт, законодателна и изпълнителна власт - днес тези камъни са изсипани в градината на Община Кюстендил, утре може да бъде във вашата градина", коментира Паунов.

"От тук нататък, с този съдебен абсурден прецедент и тази законодателна възможност, която се твърди, че я има, ако не бъде променен законът по най-бързия начин, всеки, който влезе във вашия дом по някакъв начин, позволено или непозволено, може да извърши каквито и да било ремонтни дейности и след това да ви осъди за тях".

По думите му фирмата твърди, че е надработила за 500 хил. лв., а излиза, че Общината се е облагодетелствала, макар да няма положен подпис и договорни отношения. Общината е осъдена не на договорно основание, а за неоснователно обогатяване - прецедент, от който може да пострада всеки, посочи той.

Само със запорното съобщение сме натоварени с още 22 хил. лв. разноски, каза още Паунов, като посочи, че 6000 от тях са за адвокатски хонорари - колкото е годишната заплата на юристконсулт на Общината. Според кмета държавата е на мястото си и няма да позволи Общината да спре да работи.

#запор #Кюстендил #Петър Паунов