Обратно към пълната версия на статията »

Мартин Шулц препоръча преговори за сформиране на коалиция с Меркел

Мартин Шулц препоръча преговори за сформиране на коалиция с Меркел
A A+ A++ A

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц препоръча партията му да започне проучвателни преговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за сформиране на управляваща коалиция. Това обяви източник от ГСДП, цитиран от "Ройтерс".

Ръководството на ГСДП се е срещнало тази сутрин, за да обсъди покана от консерваторите на Меркел да влязат в коалиционни преговори, като Шулц се очаква да даде отговор в ранния следобед германско време.

ГСДП, която претърпя най-лошия си изборен резултат в следвоенната епоха на парламентарните избори през септември, първоначално планираше да остане в опозиция, но беше подложена на натиск да преосмисли позицията си, след като Меркел не успя да сформира трипартийна коалиция със Зелената партия и Свободната демократическа партия.

Междувременно заместник-председателят на ГСДП Олав Шолц, който е кмет на Хамбург, подчерта, че Германия се нуждае от стабилно правителство, способно да играе водеща роля в Европейския съюз.

По думите та Шолц, Германия имала отговорност към Европа да сформира стабилно правителство и призова колегите си да не препъват преговорите с ненужни червени линии.

"Германия се нуждае от стабилно правителство, защото е най-голямата страна в Европейския съюз", допълни Шолц.

#Мартин Шулц #Ангела Меркел #коалиция #ГСДП