Обратно към пълната версия на статията »

Руснаците и украинците – един народ, обяви Путин

Руснаците и украинците – един народ, обяви Путин
A A+ A++ A

Руснаците и украинците - един народ. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на ежегодната дълга пресконференция, цитиран от РИА Новости и други местни медии.

Нашите исторически, духовни и други корени ми дават право да кажа, че ние в основата си сме един народ, каза той и добави, че в същото време Украйна си има своята уникалност - в езика и в културата.

Според него важно е да се намери решение, което да е добро и за Русия и за Украйна, подчертавайки, че е контрапродуктивно да се отива против волята на украинския народ.

Путин поясни, че Русия постоянно се съгласява с предложенията за международни наблюдатели в Източна Украйна, но киевските власти отказват да постигнат договорености с лидерите на тези територии. Владимир Путин е на мнение, че Киев няма желание да изпълни споразуменията от Минск.

По думите му, ако не са били местните милиции в Донбас, украинските националисти щели да извършват клане като в Сребреница.

По време на пресконференцията беше отклонен журналистически въпрос, че в Донбас има руски войници и те избиват украинци.

По отношение на бившия грузински лидер Михаил Саакашвили, който е в Украйна, Путин заяви, че Саакашвили "плюе в лицето на грузинците и украинците" с действията си. Преди Саакашвили беше президент на независимата държава Грузия и сега обявява на света, че е украинец, изтъкна руският лидер и допълни, че "сърцето му кърви", когато види как Украйна толерира поведението на Саакашвили.

Путин коментира и темата за Сирия и тероризма.

Ние видяхме, че терористите се отправиха от Сирия към Ирак и САЩ не ги атакуваха, защото може би искаха да ги използват по-късно срещу Башар Асад. Това е много опасно, каза той.

Путин допълни, че САЩ са игнорирали руската информация за пътуващите от Сирия към Ирак екстремисти.

Той смята, че към момента тероризмът все още не е напълно разгромен.

По отношение на Китай Путин изрази пълна увереност, че сътрудничеството с азиатския гигант е отвъд политическия дневен ред.

Винаги ще бъдем стратегически партньори, за дълъг период, каза той и поясни, че по-силни руско-китайски връзки е добро за всички.

 

#народ #Владимир Путин #Украйна #Русия #Киев