Обратно към пълната версия на статията »

Ердоган: Тръмп превръща Йерусалим в огнен пръстен

Ердоган: Тръмп превръща Йерусалим в огнен пръстен
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган осъди решението на американския си колега Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, заявявайки, че ще превърне района в "огнен пръстен".

„Тръмп, какво искаш да направиш? Какъв подход е този? Политическите лидери се опитват да създават мир, а не хаос“, каза Ердоган в Анкара.

Той обвини Тръмп, че се опитва да бъде в ролята на дразнител и че действието му "напълно пренебрегва" резолюцията на ООН от 1980 г. относно статута на оспорвания град.

Турция ще проведе среща на високо равнище на лидерите на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИК) в Истанбул, за да обсъди решението на Вашингтон.

Лидерът на южната ни съседка каза още, че ще говори по въпроса и с папа Франциск. „Задължение е не само на мюсюлманите, но и на цялото човечество да се съпротивлява срещу този ход“, заяви Ердоган, пише БГНЕС.

Припомняме, че в сряда американският президент постави край на продължилата близо 7 десетилетия неутралност на САЩ относно статута на оспорвания град. Това предизвика почти единодушно дипломатическо осъждане от страните по света и страх от пораждане на нови кръвопролития в Близкия изток.

#Реджеп Ердоган #Доналд Тръмп #Йерусалим #Израел #Анкара #Истанбул #Вашингтон