Обратно към пълната версия на статията »

Не признавайте Йерусалим за столица на Израел, предупредиха арабите САЩ

Не признавайте Йерусалим за столица на Израел, предупредиха арабите САЩ
A A+ A++ A

Йордания предупреди за "тежки последици", ако президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да признае окупирания Йерусалим за столица на Израел, съобщава държавната медия, цитирана от АФП.

Външният министър на Йордания Айман Сафади е заявил пред американския си колега Рекс Тилърсън по време на телефонен разговор, че е "необходимо да се запази историческият и правен статут на Йерусалим и да се въздържат от решение, което има за цел промяна на статута", отбелязва агенция "Петра".

Вчера Джаред Къшнър, съветник на Доналд Тръмп, заяви, че президентът е близо до решение дали да признае Йерусалим за израелска столица.

Палестинските лидери отчаяно лобират против подобно решение. Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт предупреди, че ако се признае Йерусалим за израелска столица, това ще доведе само до фанатизъм и насилие, които ще сложат край на надеждите за мир.

Сафади предупреди за "тежки последици при решение да се признае Йерусалим за столица на Израел, като се има предвид специалният религиозен, исторически и национален статут на града не само за йорданците и палестинците, но и за арабите и целия мюсюлмански свят".

Той подчерта, че подобно решение на Вашингтон ще навреди на усилията на САЩ да възобновят преговорите за мир между Израел и палестинците, пояснявайки, че това ще "тласне региона към по-голямо напрежение".

Сафади призова за свикване на извънредна среща на Арабската лига и на Организацията за ислямско сътрудничество.

Днес Тръмп трябва да реши дали да отложи планове за преместване на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим с още 6 месеца.

Всеки президент на САЩ прави това от 1995 г.

Според дипломати и наблюдатели Тръмп може да обяви по време на реч в сряда, че подкрепя Израел да определи Йерусалим за столица на еврейската страна.

Статутът на Йерусалим е ключов казус в израелско-палестинския конфликт.

#Йордания #САЩ #Доналд Тръмп #Йерусалим #Израел