Обратно към пълната версия на статията »

„Ролинг стоунс” на 50

„Ролинг стоунс” на 50
В далечната 1962 г. членовете на групата въобще не подозират, че ще станат пример за поколения музиканти и ще продадат 200 милиона албума. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Рокгрупата „Ролинг стоунс“ навършва 50 години на 12 юли 2012 г.

Клубът „Марке“ на Оксфорд стрийт в Лондон, където дебютират, вече не съществува, но легендарните „Ролинг стоунс“ продължават да ентусиазират публиката 50 години след първия си концерт, пише АФП в четвъртък.

На главната търговска артерия в Лондон банка е заменила клуба, където на 12 юли 1962 г. прави първите си крачки на сцената една съвсем нова група, учредена от Брайън Джоунс, Мик Джагър, Кийт Ричардс и още трима музиканти, допълва Дарик.

Джагър и Ричардс са приятели от деца. Тогава те са на 19 години. Брайън Джоунс е на 20. Към тях се присъединяват Бил Уайман и Чарли Уотс.

В далечната 1962 г. те въобще не подозират, че ще станат пример за поколения музиканти, ще продадат 200 милиона албума, а техни песни като (I Can't Get No) Satisfaction или Jumpin' Jack Flash ще станат легендарни, предава БТА.

„Започнахме като блус група, свирехме в клубове, после започнахме да пълним най-големите стадиони в света със спектакли каквито никой от нас в началото не си представяше“, написаха музикантите през март на официалния си сайт, обобщавайки, че това са „петдесет фантастични години“.

Групата „Ролинг стоунс“, която достига артистичния си апогей от края на 60-те до средата на 70-те години с албумите Beggars' Banquet, Sticky Fingers и Exile on Main Street, преминава и през кризи, злоупотреба с наркотици.

Претърпява и промени, но продължава да е на върха и до днес.

За 50-годишнината на „Ролинг стоунс“ феновете им могат да разгледат изложба със снимки, която ще бъде открита в Съмърсет хаус в Лондон, предаде Би Би Си.

Тя съвпада с публикуването на фотоалбум със същото име „Ролинг стоунс: 50“.

През септември трябва да излезе и документален филм за бурната история на групата.

#Ролинг стоунс #Оксфорд стрийт #Лондон #Марке #Мик Джагър #Кийт Ричардс #Чарли Уотс