Обратно към пълната версия на статията »

Енергиен експерт: "Белене" ще ни трябва , но след 10 г.!

Енергиен експерт: "Белене" ще ни трябва , но след 10 г.!
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Идеята за възобновяване на АЕЦ "Белене" сблъска плановете на властта с мнението на еколозите. Дострояване или нарязване на скрап е бъдещето на атомната електроцентрала? Докладът на БАН, поръчан от правителството, предвижда няколко сценарии – приватизация, разпродажба на оборудването, предаване на вторични и на последно място – нищо да не се прави.


"Съгласно нашето законодателство само министърът на енергетиката може да се изкаже какво трябва да се прави с АЕЦ "Белене". У нас електропотреблението е стабилно за последните 20 години. Няма обективна необходимост в момента за повече енергия. Но не трябва да разглеждаме дали сега имаме нужда от "Белене", а за след 10 години, тъй като имаме нова референтна рамка за въглищата", посочи енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По негови думи до 10-15 години ще се наложи да затворим въглищните електроцентрали. И добави, че на фона на подготвяните допълнителни енергийни ограничения от Европа, нашата енергийна система ще достигне своя лимит.

Според Петко Ковачев от Института за зелена политика докладът на БАН е поръчан, за да оправдае вече взетите решения на политическо ниво.

"Има много страни, които се отказват от почти построените си електроцентрали. Никой не прави анализ тази площадка за какви дейности може да се използва. Тя е подходяща за развитие на алтернативни икономически дейности. Вложените 3 милиарда в "Белене" могат да бъдат върнати от тези дейности. Нека имаме предвид, че преди 10 години смятахме дейностите, които движат сегашната икономика, за екстремни", отбеляза той в студиото на "България сутрин".

Ковачев бе категоричен, че държавата трябва да работи в посока по-чиста енергия, а АЕЦ "Белене" трябва да бъде оставена на мира, тъй като е "котка в чувал, от която не знаем какво да очакваме".

#Белене