Обратно към пълната версия на статията »

Огромна соларна електроцентрала набира скорост в Бразилия

Огромна соларна електроцентрала набира скорост в Бразилия
A A+ A++ A

Бразилия изостана значително в използването на слънчевата енергия, но най-голямото съоръжение в тази сфера на континента, построено в югоизточната част на страната, започва да набира скорост. Мощността в Пирапора, в югоизточния щат Минас Жерайс, разполага с 1,2 милиона слънчеви панели, покриващи еквивалента на повече от 1200 футболни игрища, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Първоначално слънчевата електроцентрала започна да произвежда енергия през септември, като втората от трите фази в проекта беше приключена в четвъртък. 

Целият проект е управляван от френския енергиен гигант EDF Energies Nouvelles и трябва да започне да функционира напълно преди второто тримесечие на 2018 г. Капацитетът му е от 400 мегавата. Това е достатъчно, за да покрие годишните нужди от електроенергия на 420 000 домакинства.

"Това е ключов проект с изключителни измерения на място, което има предимството да бъде равно, с малко растителност, много слънце и в близост до високоволтова преносна мрежа", каза Пауло Абранчес, главен изпълнителен директор на EDF за Бразилия.

Обектът, разположен върху 800 хектара на север от столицата на щата Бело Оризонте, изглежда естествено място за улавяне на слънчевите лъчи. Разположените там соларни панели се въртят заедно с движението на слънцето, хоризонтални по обед и накланящи се с променящите се ъгли. Дори и в облачни дни те все още произвеждат, въпреки че губят около 30% от ефективността си.

#Бразилия #слънчеви панели #енергия