Първоначално слънчевата електроцентрала започна да произвежда енергия през септември, като втората от трите фази в проекта беше приключена в четвъртък. 

Целият проект е управляван от френския енергиен гигант EDF Energies Nouvelles и трябва да започне да функционира напълно преди второто тримесечие на 2018 г. Капацитетът му е от 400 мегавата. Това е достатъчно, за да покрие годишните нужди от електроенергия на 420 000 домакинства.

"Това е ключов проект с изключителни измерения на място, което има предимството да бъде равно, с малко растителност, много слънце и в близост до високоволтова преносна мрежа", каза Пауло Абранчес, главен изпълнителен директор на EDF за Бразилия.

Обектът, разположен върху 800 хектара на север от столицата на щата Бело Оризонте, изглежда естествено място за улавяне на слънчевите лъчи. Разположените там соларни панели се въртят заедно с движението на слънцето, хоризонтални по обед и накланящи се с променящите се ъгли. Дори и в облачни дни те все още произвеждат, въпреки че губят около 30% от ефективността си.