Обратно към пълната версия на статията »

Пожар изпепели „хасиендата” на Цар Киро

Пожар изпепели „хасиендата” на Цар Киро
Къщата на Кирил Рашков в Катуница беше унищожена от протестиращите след размириците през септември 2011 г. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Палеж, който най-вероятно е умишлено причинен, унищожи напълно покрива на така наречената „хасиенда на Кирил Рашков” край Катуница.

Пожарът изпревари с няколко дни крайния срок за бутането на незаконната постройка, която фамилия Рашкови трябваше да премахне доброволно след решение на Върховния административен съд, предаде бТВ.

Повече от час огнената стихия бушува в бившето имение на ромския бос, без някой да подаде сигнал на 112. По чудо пламъците не се прехвърлиха в близкия горски масив и земеделски ниви.

По обед пушеците от пожара се виждаха в радиус от няколко километра, но въпреки това, до 13:15 часа в пловдивската пожарна не знаеха, че хасиендата на Рашкови гори.

Огнеборците научиха за инцидента от пристигналите на място журналисти.

Хората в близките ниви видели първите пламъци малко след 12 часа, но решили, че горят треви. Основната версия е, че става въпрос за умишлен палеж.

Пожарът заплашваше да подпали близкия горски масив, който беше незаконно присвоен от фамилията в продължение на близо 10 години.

Едва след събитията в Катуница, Рашкови премахнаха незаконната ограда около частния си парк.

В началото на месеца фамилията пое ангажимент сама да премахне незаконната хасиенда, след като излезе решението на ВАС, което не подлежи на обжалване.

Ескалацията на напрежението в Катуница дойде след смъртта на 19-годишния Ангел Петров. След последвалите масови безредици фамилията на Кирил Рашков бе евакуирана от селото. Шофьорът на буса, прегазил Ангел получи 17 години затвор.

Внукът на Рашков и снаха му получиха обвинения и присъди за заплаха за убийство и за незаконно отглеждане на защитени видове костенурки.

Самият Цар Киро също е подсъдим за заплахи за убийство.

#Кирил Рашков #Цар Киро #Катуница #Ангел Петров #убийство