Обратно към пълната версия на статията »

Игра на котка и мишка между испанските централни власти и каталунското правителство

Игра на котка и мишка между испанските централни власти и каталунското правителство
източник: pinterest.com
A A+ A++ A

Испанското правителство предприе действия да гарантира, че отсъствието на премиера Мариано Рахой от неофициалната среща на върха в Талин няма да му попречи да предаде няколко послания на европейските си съюзници за референдума за независимост в Каталуния, пише NOVA. 

Държавният секретар по въпросите на Европейския съюз Хорхе Толедо отиде в естонската столица, където вчера имаше неофициална вечеря на лидерите, а днес има среща на високо равнище, посветена на цифровизацията. Той планира да влезе в контакт с националните делегации и европейските лидери в кулоарите на тези събития и да им предаде три послания, казват дипломатически източници, цитирани от "Вангуардия". Първо, референдум на 1 октомври няма да има. Второ, в Каталуния ще се възстанови законността. И трето, от понеделник ще започне диалог с каталунските власти. Колкото и да твърдят правителството в Мадрид и регионалните власти на Каталуния, че това е "вътрешен въпрос", каталунският конфликт се превърна в първостепенна грижа за Европа, пише най-високотиражният вестник в испанската автономна област. 

Борещата се за каталунска независимост организация "Каталунско национално събрание" даде инструкции на териториалните си структури да се явят на 1 октомври пред изборните секции, за да раздадат бюлетини и да организират избирателите, като ги накарат да формират "гигантски и подредени опашки" преди отварянето на секциите. Тя призовава гласуващите към "мирна съпротива, никакво насилие и максимална дързост", но в никакъв случай да не се опълчват на местната полиция Мосос д'Ескуадра, ако предприеме действия срещу организацията на референдума, пише каталунският в. "Периодико де Каталуния". 

Вестник "Паис" посвещава в днешния си брой редакционна статия на руските хакери, за които вчера съобщи, че помагат на сепаратистката кауза. Действайки от Русия - страна, чиито отношения със западния свят преминават през труден период заради анексията на Крим и подкрепата за въоръжените сепаратисти в Украйна, хакери решиха да се включат към каузата на борещите се за независимост. Целта е да се отслаби и дестабилизира Испания, четвъртата икономическа сила в еврозоната, пише вестникът и прави паралел с лансирания от Русия референдум в Крим в опит да се легитимира нахлуването в украинския полуостров.

"Високата цена на сепаратисткото безразсъдство", е заглавието на редакционна статия в днешния брой на в. "Мундо". Че юридическата несигурност, предизвикана от сепаратистките действия "всичко или нищо", си върви с цена, която ще бъде платена от всички испанци - включително от каталунците - е нещо, което вече ни бе известно. За пръв път обаче испанската централна банка посочи Каталуния като фактор, който излага на директен риск растежа на испанската икономика. Така един регион, който години наред бе смятан за икономически локомотив на Испания, се превърна в препятствие за брутния вътрешен продукт заради регресивната идеология на национализма, пише "Мундо".

Борещите се за независимост каталунски политически сили опитаха по всевъзможни начини да се опълчат на закона с надеждата, че реакциите на централните власти ще предизвикат в крайна сметка разбиране и съчувствие сред гражданското общество, пише баският вестник "Корео". 

Не е ясно доколко тази стратегия е повлияла като цяло на общественото мнение в Испания, но няма да сбъркаме, ако предположим, че сблъсъкът между инициативите за отцепване и контрамерките на правителството втвърдиха позициите на най-убедените сепаратисти, готови да продължат ескалацията на напрежението.

Фактите обаче показват, че не е толкова просто да се предизвика едностранно отцепване в демократична държава. Всяко институционално действие, целящо да наруши законния ред с оправданието, че такава е волята на предполагаемото мнозинство, води до политическо и юридическо противодействие за възстановяване на същия този законен ред, пише базираното в Билбао издание.

#Испанското правителство #действия #Мариано Рахой #Талин #Каталуния