Обратно към пълната версия на статията »

ЕК: България и Румъния са необходими в Шенген

ЕК: България и Румъния са необходими в Шенген
A A+ A++ A

Приемането на България и Румъния в Шенген е не само политически честно, но е и необходимо от гледна точка на сигурността. Това заяви на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Шенгенското пространство е едно от основните постижения на ЕС и сме твърдо решени да го защитим, съхраним и укрепим, добави той. В общо пространство без гранични проверки съществуват общи заплахи за сигурността. Затова трябва да направим всичко възможно, за да запазим крехкото равновесие между свободното движение и сигурността. Можем да постигнем това единствено със съгласувана и единна шенгенска правна рамка, която включва Румъния и България, посочи Аврамопулос. 

Комисията отново призова Съвета на ЕС да вземе скоро решение за приемането в Шенген на България и Румъния. За да могат държавите от ЕС да се противопоставят на заплахите заедно, крайно време е България и Румъния да се присъединят към Шенген. Съветът следва да вземе решението за одобряване на тяхното присъединяване и за премахване на проверките по вътрешните граници между тези две държави и техните съседи от ЕС. България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и затова следва да станат станат част от Шенген, заявява комисията. 

#България #Румъния #Шенген #Димитрис Аврамопулос #ЕС #Съвета на ЕС