Обратно към пълната версия на статията »

Търговията по Дунав скача с 20% до 2020 г.

Търговията по Дунав скача с 20% до 2020 г.
Според Европейската стратегия за Дунавския регион до 2020 товарните превози по реката трябва да се увеличат с 20%. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според Европейската стратегия за Дунавския регион до 2020 товарните превози по реката трябва да се увеличат с 20%, туризмът обаче ще остане на заден план.

„Основната цел на Европейска стратегия за Дунавския регион e до 2020 г. да се увеличат с 20% товарните превози по река Дунав“, каза по време на конференцията „Развитие на туризма в крайдунавските региони“ Николина Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, цитирана от Money.bg.

Тя посочи, че стратегията на Дунавския регион има за цел да засили разбирателството между страните в региона и да се постигне по-голямо интегриране на пазарите.

Николова отбеляза, че ефективността на транспортната инфраструктура е от решаващо значение за мобилността на работната сила и възможността малки и средни предприятия да работят със смесени капитали.

По време на конференцията стана ясно, че туризмът по река Дунав все още изостава, а той е важен сектор в региона. Възможностите за туризъм не са малки, защото реката преминава през шест държави – членки на ЕС, и още осем, които не са част от съюза.

В края на миналата година Европейската комисия представи своето предложение за Стратегия на Европейския съюз за региона на река Дунав. Целта на тази инициатива е да се разгърне огромният икономически потенциал на региона и да се подобрят екологичните условия в него.

Река Дунав е и част от транспортен коридор № 7. Той е един от десетте паневропейски транспортни коридори, който свързва Северно море с Черно море чрез речния канал Рейн–Майн–Дунав. Заедно с коридори № 4, № 8 и № 9 е един от четирите, минаващи през територията на България.

Стратегията включва подробен план за действие, който се основава на четири стълба:

- Създаване на връзки за региона на река Дунав (подобряване на мобилността, насърчаване на по-широкото използване на енергията от възобновяеми източници и насърчаване на дейностите в областта на културата и туризма);

- Опазване на околната среда в региона на река Дунав (възстановяване на качеството на водите, управление на рисковете за околната среда и опазване на биоразнообразието);

- Постигане на благосъстояние в региона на река Дунав (развитие на научноизследователския капацитет, образованието и информационните технологии, подпомагане на конкурентоспособността на предприятията и инвестиране в уменията на хората);

- Укрепване на региона на река Дунав (повишаване на институционалния капацитет и подобряване на сътрудничеството за справяне с организираната престъпност).

#Дунав #Николина Николова #зам.-министър #регионалното #развитие #Европейската комисия