Датски археолози откриха крепост на викингите

21 август 2017, понеделник / 10:16;
Датски археолози откриха крепост на викингите
Източник: pixabay.com

Датски археолози откриха крепост на викингите, построена в края на 10-и век в Боргринг, южно от Стокхолм, съобщи сп. "Сайънс", цитирани от ДАРИК.
 
Необичайната архитектура на крепостта, показва, че викингите не са били примитивни разбойници и пирати, а технологично напреднали хора.
 
Кръглата крепост е петата, открита в Дания. Подобна обаче не е намирана от 60 години. Археолозите са я локализирали с лазерната технология LIDAR, която осигурява триизмерна карта с висока резолюция. Тя разкрила структурата с диаметър 144 м.
 
Идеалната кръгла форма показва, че крепостта не е била само военно укрепление, а политически символ и знак за могъществото на краля - Харалд Синезъбия, обединил Скандинавия.
 
Крепостта е имала четири основни врати, през които са минавали застлани с дървен материал пътища. Външните стени са построени от пръст и дърво.


 
Викингите не са измислили идеалната кръгла форма на крепостите. Най-вероятно те са ги видели по време на нашествието си в Англия, където са съществували 100 години по-рано. Те са решили да ги възпроизведат, защото не са могли да ги превземат.