Обратно към пълната версия на статията »

Ислямска държава финансирала дейността си в САЩ с фиктивни покупки в eBay

Ислямска държава финансирала дейността си в САЩ с фиктивни покупки в eBay
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Бойци от "Ислямска държава" (ИД) са сключвали фиктивни сделки на интернет платформата за търговия eBay, за да финансират престъпната си дейност в САЩ. Това съобщи вчера "Уолстрийт джърнъл", като се позова на разсекретени неотдавна документи на ФБР, предаде ТАСС.

Получател на парите бил Мохамед ал Шинауи, арестуван през 2016 г. в щата Мериленд по подозрение във връзки с ИД. Той пускал в eBay оферти за продажба на принтери, а негови съучастници превеждали пари за фиктивна покупка, които после се изразходвали за финансиране на терористични дейност или, по думите на Шинауи, за "оперативни цели" на ИД на територията на САЩ.

Вестникът пише, че подобни схеми са използвани и в други страни. Документите на ФБР сочат, че Шинауи е бил част от глобална мрежа, простираща се от Великобритания до Бангладеш, която използвала подобни схеми за финансиране на ИД. Мрежата била ръководена от вече покойния Сифул Суджен, ключова фигура в терористичната групировка. Суджен имал фирма за компютърни технологии, регистрирана във Великобритания и с филиали в Турция и Бангладеш.

Повечето членове на тази мрежа за финансиране на ИД са били арестувани или ликвидирани при координирана операция на западни специални служби през декември 2015 г. Тогава е бил убит и Суджен с въздушен удар от дрон, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ТАСС.

#търговия #eBay #САЩ #ФБР