Обратно към пълната версия на статията »

КТ „Подкрепа“ поиска оставката на ДКЕВР, да я разследва ДАНС

КТ „Подкрепа“ поиска оставката на ДКЕВР, да я разследва ДАНС
Според Тренчев страната е в опасност заради безконтролното и цинично поведение на ДКЕВР. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

КТ „Подкрепа“ поиска оставките на цялата ДКЕВР и разследване на ДАНС за корупционни практики в комисията.

„КТ „Подкрепа“ изразява своето дълбоко безпокойство относно ситуацията с драстичното увеличение на електроенергията, водата и природния газ“, се казва в писмо на президента на конфедерацията д-р Константин Тренчев, изпратено до премиера Бойко Борисов и до председателя на НС Цецка Цачева.

„На фона на замразените вече три години доходи от работни заплати и пенсии и фактът, че България е на последно място в ЕС по ниво на работни заплати и пенсии, на фона на икономическата криза и състоянието на 90% от бизнес структурите в страната, които са на границата на фалита.

Считам, че икономическата и социалната обстановка ще се усложни катастрофално. Това обстоятелство ще доведе до галопираща инфлация; свиване на колективното и инвестиционното потребление, на фона на отрицателен тренд на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ); лавина от фалити; рязко повишаване на безработицата; застрашително увеличаване на междуфирмената задлъжнялост;

До увеличаване на лошите кредити, застрашаващо устойчивостта на банките; До срив в и без това ниски приходи в бюджета; застрашително увеличаване на социалното напрежение, което може да излезе извън контрол и да се превърне в масово гражданско неподчинение; До влошаване на икономическите показатели до ниво фалит на държавата“, заявява Тренчев.

Той подчертава още, че страната е в опасност заради безконтролното и цинично поведение на ДКЕВР, която така и не допусна фактически социалните партньори до технологията на своята работа.

И заради това КТ „Подкрепа“ настоява за незабавната оставка на цялата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Считам, че тези дами и господа взривяват социалния мир и поставят под угроза финансово икономическата стабилност на страната“, се казва още в писмото на Константин Тренчев.

#корупция #разследване #ДАНС #оставка #ДКЕВР #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #писмо #президент на КТ „Подкрепа“ #Константин Тренчев #КТ „Подкрепа“