Над 2300 загинали бежанци в Средиземно море

18 юли 2017, вторник / 14:00;
Над 2300 загинали бежанци в Средиземно море
Източник: pixabay.com

Над 2300 мигранти и бежанци са загинали в Средиземно море от началото на годината при опит да достигнат до Европа от Либия, съобщи днес Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), съобщава бТВ.

"Към 17 юли са загинали 2360 бежанци и мигранти", заяви на пресконференция в Женева говорител на ВКБООН. Той подчерта, че жертвите по пътя през Сахара може да са още повече, но няма достоверни данни. 

Специалният пратеник на ВКБООН за ситуацията в централната част на Средиземно море Венсан Коштел подчерта, че "движението на бежанците и мигрантите през Сахара води до загубата на огромен брой човешки животи".

 Върховният комисариат смята, че е необходимо да се предложат надеждни алтернативи, за да се защитят бежанците и кандидадите за убежище по различните маршрути към Либия, отбеляза Коштел. 

Според него ВКБООН е разработило стратегия, предвиждаща извършването на операции в три точки - в страните на юг от Сахара, откъдето произхождат и през които преминават мигрантите, и в страните от Северна Африка, и в европейските страни, към които те се насочват. 

В страните на юг от Сахара мигрантите ще получават помощ за предоставяне на убежище, в Северна Африка ще се подобрява достъпът за получаване на убежище и бежанците и населението ще бъдат информирани за опасностите от неорганизираната миграция. В Европа правителствата ще получават подкрепа за подобряване на съществуващите структури за защита на бежанците.

ВКБООН се обърна към страните донори с молба да съберат 421,2 милиона долара помощ за бежанците и мигрантите в Африка, предаде Асошиейтед прес. 

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви, че помощта трябва да послужи като алтернатива на опасното пътуване към Европа.

Представители на италианските власти признаха, че се обмисля план за издаване на извънредни визи за бежанците, но отрекоха, че броят им може да достигне 200 000. С получаването на визи бежанците ще имат право да пътуват в Шенгенската зона - нещо, което притеснява съседните на Италия държави, отбелязва АП