Обратно към пълната версия на статията »

Филм за златните съкровища, открити в България

Филм за златните съкровища, открити в България
източник: pixabay
A A+ A++ A

Британски екип снима филм за златните съкровища, открити в България и съхранявани във фондовете на музеите в страната. Представител на телевизия BBC и на Бритиш музеум в момента са в Пазарджик, за да заснемат материал за находките от селищната могила в село Юнаците със съдействието на местни музейни експерти и дългогодишния ръководител на разкопките в обекта доц. д-р Явор Бояджиев от Националния археологически институт с музей при БАН, съобщава Дарик.

Вниманието на чуждестранния екип е привлечено от миниатюрното златно мънисто, намерено при проучванията през миналата година. Смята се, че то е най-старото обработено злато в света, датирано 4600 години преди Христа и е следа от високо развита култура, част от която е и златото от Варненския халколитен некропол. Научното откритие стана световна сензация. Бижуто е част от фонда на Регионалния исторически музей в Пазарджик.
 
Едновременно с това текат и тазгодишните проучвания на селищната могила. В полевата работа редом с научните работници участват и много доброволци от САЩ и Нова Зеландия.

За проучванията са отпуснати допълнително 18 000 лева от Министерството на културата. Допълнителната сума ще позволи да се удължи сезонът на разкопките или в по-кратък период в тях да се включат повече участници, за да бъде по-ефективен общият им труд. Част от парите ще бъдат вложени в консервацията на обекта до следващия археологически сезон.

#съкровища #злато #филм #могила