Обратно към пълната версия на статията »

Възстановяват детския лагер "Бачково"

Възстановяват детския лагер "Бачково"
източник: pixabay
A A+ A++ A

По идея на монашеското братство от Бачковския манастир деца от цялата страна ще могат да почиват в бившия пионерски лагер "Пеньо Пенев" край село Бачково. Предстои ремонт на помещенията, но едва след като Министерският съвет прехвърли собствеността на сградите към манастира, съобщава Дарик.

Преди 12 години с решение на правителството сградите и земята на пионерския лагер са включени в активите на държавното дружество "Ученически отдих и спорт" при неговото учредяване и базата е преименувана на "Бачково". Въпреки това до днес тя не е използвана по предназначение и се руши. Дори не е сложена табела с новото име. Бачковският манастир обаче вече е успял да получи документи за собствеността си върху две трети от земята в базата. Затова игуменът на обителта предлага тя да се използва.

"За да може наистина лагера да се използва, той трябва изцяло да се възобнови, за да може целогодишно деца, които изучават религия и не само, да идват и да лагеруват напълно безплатно за наша сметка", каза архимандрит Симон – игумен на Бачковския манастир.

За тази година са предвидени две смени за 100 деца скаути и за 20 от русенската епархия. Разходите за почивката ще се поемат от манастира. Гостите ще могат да опознаят и резервата "Червената стена", в който се намира почивната база.

"Децата ще могат да обогатят своята култура по биология, да разпознават срещаните в биосферния резерват видове", допълни архимандрит Симон. 

От Министерството на образованието потвърдиха за интереса към базата на Бачковския манастир, но уточниха че все още не е уточнен статутът на част от имотите, към които претенции е предявила и Община Асеновград.

#Бачково #деца #лагер #манастир