Обратно към пълната версия на статията »

България и Македония постигнаха компромис за текста на Договора за добросъседство

България и Македония постигнаха компромис за текста на Договора за добросъседство
източник: pixabay
A A+ A++ A

България и Македония хармонизираха Договора за добросъседство, чиято цел е да реши дългогодишните спорове между страните, съобщи македонският министър на външните работи, цитира местните медии БГНЕС

„Постигнахме компромис за текста. Подписването на Договора за добросъседство ще затвърди доверието между нас и ще покаже, че сме сериозни и искаме да създаваме приятелства в региона”, каза той.

Главата на македонската дипломация изтъкна, че Скопие ще се бори и за по-добро сътрудничество с Атина, а този контекст беше и неотдавнашното му посещение в гръцката столица.Той припомни, че предложи на Гърция временно решение, за се присъедини Македония към НАТО, след което преговорите около спора за името да продължат.

„Моята препоръка към Атина беше за ново начало на Македония и затова призовах да помислят каква съседка имат. Казах им: Ако искате да имате европейска демокрация, ръководена от правото, сега е моментът да ни помогнете и да позволите да влезем в НАТО. Това би значило инвестиране в по-добър климат, при който ще е възможно разрешаването и на най-големите проблеми”, рязясни Димитров.

Той призна, че не очаква промяна в гръцката позиция „за един ден”, защото това може да се случи постепенно.

Попитан от репортери дали Македония някога е била склонна за промяна на името, министърът каза, че това е сложен въпрос, който засяга емоции и идентичност.

„За решаване на този спор е необходимо да имаме национална позиция. Затова ще има референдум”, изтъкна Димитров. 


#България #Македония #Димитров