Обратно към пълната версия на статията »

Румен Радев е призован като свидетел

Румен Радев е призован като свидетел
Източник: Pixabay
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев, който беше и командир на Военновъздушните сили, е призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Държавният глава ще трябва да се яви на заседанието, насрочено за 4 юли, съобщава БГНЕС, цитиран от Нова.

Делото в Софийския градски съд започна в края на февруари. Според прокуратурата в периода от 5 май 2015 г. до 9 септември 2015 г., като министър на отбраната, Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС. Разследването е установило, че през април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани договори за удължаване на ресурса на два двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен агрегат - за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро.

Вместо тези договори да бъдат изпълнени, Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не предприема никакви действия. Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Освен това, от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Ненчев не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност на изтребителната авиация на ВВС, твърдят още от държавното обвинение.

От престъплението настъпили значителни вреди за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти на 33 вместо минимум 80 летални часа за една година. Това пък довело до опасност от тежки авиоинциденти, смятат от прокуратурата. 

#Румен Радев #дело