Обратно към пълната версия на статията »

2000 участници се очакват на „София прайд”

2000 участници се очакват на „София прайд”
Ежегодният гей парад „София прайд" ще се проведе в столицата за пети пореден път. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

Около 2000 са очакваните участници в ежегодния парад „София прайд”, който ще се проведе в събота в столицата.

За първи път парадът ще се излъчва на живо в интернет, предаде Дарик радио. Началната точка на шествието е паметникът на Съветската армия, а на финала участниците ще се върнат отново пред паметника, където ще има концерт с участието на български изпълнители, сред които Мария Илиева, Орлин Павлов, Поли Генова, Цветелина Чендова и момчешката банда Voice of Boys.

Тази година отново парадът ще бъде охраняван строго и няма да бъдат допускани хора, които носят чадъри, по-големи бутилки или някакъв вид оръжие.

Петият „София прайд” започва в 16.00 ч. от паметника на Съветската армия. Шествието ще премине по булевардите „Васил Левски”, „Княз Ал. Дондуков” и „Цар Освободител”.

Организаторите съобщиха, че няма да бъдат допускани хора, които са употребили алкохол или упойващи вещества, както и хора без документи за самоличност.

Шествието и концертът ще бъдат предхождани от множество културни събития. В „София Прайд Арт седмица” участие ще вземат седем автора, чиито творби ще бъдат представени в няколко столични заведения между 23 юни и 4 юли.

В рамките на „София Прайд Филм Фест” ще бъдат показани пет пълнометражни и четири късометражни филма от 12 държави.

Българската православна църква се обяви против организирането на „София прайд”. От Светия синод призоваха хората да не допускат своите деца да участват в демонстрацията, която „създава условия за съблазън и напрежение”.

Хомосексуалността е тежък грях, коментира пред Дарик Ловчанският митрополит Гавраил.

Против парада се обявиха и няколко националистически партии, които организират антишествие от 10.00 до 12.00 ч.

В писмо до столичния кмет организаторите поискаха да се забрани „София прайд”, тъй като митингът застрашавал обществения ред и нарушавал правата и свободите на другите граждани.

#София прайд #гей парад #Мария Илиева #Орлин Павлов #Поли Генова #Светия синод #Ловчанският митрополит Гавраил