Обратно към пълната версия на статията »

Младенов: Конституционният съд застана на пътя ми

Младенов: Конституционният съд застана на пътя ми
„Двадесет години след падането на Берлинската стена не можем да си позволим тази тема да хвърля сянка върху българската нация“, смята Младенов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на Конституционния съд да отмени oтзоваването на бившите агенти на Държавна сигурност от дипломатическа служба ме кара да съжалявам, че този важен орган застана на пътя към изчистването на образа на България, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

„Има сили, за които запазването на тъмните зависимости от миналото е по-важно от модернизирането на българската дипломация и шансовете за развитие на едно ново поколение дипломати“, подчерта Младенов в изявление, съобщиха от Министерството на външните работи.

По думите му неговата политическа воля, както и тази на Народното събрание, на правителството и на новоизбрания президент, е ясно и категорично изразена и остава непроменена:

България няма да бъде представлявана пред света повече от хора с принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим.

„Двадесет години след падането на Берлинската стена не можем да си позволим тази тема да хвърля сянка върху българската нация“, казва още Младенов.

Министърът настоява, представителите на България, чиито връзки с Държавна сигурност бяха обявени от Комисията по досиетата миналата година, да бъдат отзовани и върнати в страната.

„Днешното решение на Конституционния съд по никакъв начин не променя правото и възможностите на правителството и на президента да решават кои посланици да представляват държавата ни“, уточнява Младенов.

„Оттук нататък аз няма да предложа да бъде изпратен за посланик човек с принадлежност към бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия“, категоричен е министърът.

#Николай Младенов #министър на външните работи #Министерство на външните работи #Конституционния съд #Държавна сигурност #Берлинската стена #Народното събрание #България #министър