Обратно към пълната версия на статията »

Пореден случай на масова сеч, този път в Рила

Пореден случай на масова сеч, този път в Рила
бТВ
A A+ A++ A

Сигнал за незаконно изсичане на гора отведе екип на bTV в Рила. Наследници на частна гора се оплакаха, че боровете се секат без тяхно знание и в разрез със закона.

За сечта свидетелства дънер, който е отсечен, без да е белязан с необходимата за това контролна марка.

Историята започва като междуроднински проблем. Едни наследници на гора в метността Трещеник край Якоруда обвиняват други, че разрешили сеч без тяхно знание. Вторите отричат - първоначално. Васил Семерджиев е категоричен, че нищо не е изсечено. Но в гората резачките се чуват. По-късно той „се сети”, че е дадено разрешението.

След проверка установяваме, че повече от половината наследници на гората са разрешили сечта и в тази част законът не е нарушен. Но само в тази част. Самото изсичане е в разрез с всякакви норми.

Семейство Еврови брои пъновете без задължителната марка- 80.

Всички стотици отсечени трупи са подготвени да бъдат извозени. Скрити под боровете намираме приспособления за конете, които ще помогнат за извозването.

В гората два пъти е извършвана сеч, а фирмата с разрешителното отказала да предостави записи от задължителното видеонаблюдение. „Нямаше записи, не ни бяха предоставени, но за сметка на това са наложени санкции”, посочи Иван Гергов, директор на Регионалната дирекция по горите.

След сигнала горски служители отново отидоха на проверка. Проверка на РДГ ще установява колко от отсечената дървесина е придобита по незаконен начин и кой ще понесе наказанието.

#незаконна сеч #Рила