Обратно към пълната версия на статията »

Съветниците на Тереза Мей напускат екипа й

Съветниците на Тереза Мей напускат екипа й
Pixabay.com
A A+ A++ A

Съветниците на Тереза Мей поеха върху себе си удара от лошите резултати на партията на изборите. Ник Тимъти и Фиона Хил, двама от най-близките хора на британския премиер и лидер на Консервативната партия, напускат екипа й. Причината е в разочароващия резултат на изборите в четвъртък, довел до загубата на парламентарно мнозинство, предаде бТВ.

Торите предизвикаха вота с цел да получат по-голяма подкрепа около преговорите за Брекзит, но вместо това се лишиха от абсолютното си мнозинство в парламента и се наложи да търсят подкрепата на северноирланските юнионисти, които са известни с крайните си позиции.

Тимъти излезе с отворено писмо, в което подчертава, че за партията му са гласували много повече хора сега, отколкото преди години и при трите победи на Тони Блеър. Според него възходът на лейбъристите е причина за загубата на депутатски места.

"Простата истина е, че Великобритания е една разделена държава: мнозина са изморени от финансовите ограничения, мнозина са фрустрирани от брекзит и много от младите осъзнават, че нямат възможностите, които е имало поколението на родителите им. Иронията е, че премиерът е политическият лидер, който разбира това разделение (…) кампанията на консерваторите обаче не успя да разбере това”, написа съветникът, който обяви, че поема цялата вина за изборния резултат.

Тимъти обаче подчертава, че не се е месил еднолично в политиката на партията и тя не е била негов "персонален хоби проект”.

#Тереза Мей #съветници #оттегляне