Обратно към пълната версия на статията »

ЕК иска да контролира бюджетите в еврозоната

ЕК иска да контролира бюджетите в еврозоната
Според Барозу страните – членки на еврозоната, трябва да подобрят работата си при изпълнение на ангажиментите за структурни реформи и да задълбочат интеграцията в зоната за единна валута. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия предложи нови закони, които допускат контрол и намеса в бюджетите на страните в еврозоната.

Целта е да се попречи на нарушаването на правилата и да се намалят заемите, което ще позволи издаването на общи дългови книжа, предаде „Ройтерс“.

ЕК представи проект за директива, която ще й даде правото да преглежда през октомври проектобюджетите на страните от еврозоната и да иска поправки, ако те нарушават правилата на Европейския съюз.

Проектобюджетите на страните от еврозоната трябва да бъдат изработвани на основата на независими прогнози.

Втората директива ще създаде законова възможност за засилено наблюдение над политиките на страни, които вече получават спешна финансова помощ от еврозоната или са изправени пред сериозна финансова неустойчивост.

„За да се завърнат към растеж, страните членки трябва да подобрят работата си при изпълнение на ангажиментите за структурни реформи, както и да задълбочават интеграцията в еврозоната“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

„Целите на тази програма – икономически ръст, финансова стабилност, бюджетна дисциплина – са свързани помежду си. Ние имаме нужда от постигане на всичките, за да преминем отвъд сегашното положение, към една Европа, в която солидарността ще се постига чрез засилена отговорност“, добави Барозу.

След въвеждането на засилено наблюдение и контрол над националната бюджетна политика в еврозоната седемнадесетте страни, които сега използват еврото, ще могат да вземат съвместно заеми от пазара.

Комисията очерта три основни подхода при подобно съвместно издаване на облигации, но не уточни кой е най-добрият.

„Европейската комисия заявява, че всички стъпки към въвеждането на „стабилизационни еврооблигации“ може да се осъществи само при наличието на едновременно засилване на бюджетната дисциплина“, се казва в изявление на ЕК.

#бюджет #еврозона #ЕК #Европейската комисия #заем #Европейския съюз #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #евро