Обратно към пълната версия на статията »

Фабрегас прати Испания на финал на Евро 2012

Фабрегас прати Испания на финал на Евро 2012
Сеск Фабрегас вкара победната дузпа във вратата на Португалия и класира Испания на финал на Евро 2012. Снимка: 3news.co.nz
A A+ A++ A

Сеск Фабрегас вкара победното попадение за Испания и класира отбора си на финал на Евро 2012 след драма с дузпи срещу Португалия на стадион „Донбас Арена” в Донецк.

Действащият европейски и световен шампион Испания не успя да защити титлите си нито в редовните 90 минути, нито в двете 15-минутни продължения и извоюва мястото си на финала с дузпи.

Португалия загуби след грешки от 11 метра на Моутиньо и Бруно Алвеш, а звездата на тима Кристиано Роналдо беше резервирал последния удар, но предишните два пропуска го обезсмислиха.

За Испания в дузпите сбърка Чаби Алонсо, а ударът във вратата след рикошет на Сеск Фабрегас донесе победата на Ла Фурия.

Иначе Португалия показа силен характер в редовното време, докато Испания доминира в продълженията.

Испанският селекционер Винсенте дел Боске изненадващо заложи на Алваро Негредо в титулярния състав, докато Пауло Бенто очаквано вкара Уго Алмейда на предни позиции.

Футболистите на Испания изиграха полуфиналния двубой с черни ленти в памет на починалите наското играчи Мануел Пресиадо и Мике Роке.

Още във втората минута Раул Мейрелеш отправи застрашителен удар към вратата на Икер Касияс, но още тогава той показа класата, която демонстрира по време на целия двубой.

Испания сътвори първата перфектна голова ситуация в 9-тата минута, когато Алваро Арбелоа отправи удар към вратата след подаване на Андрес Иниеста, но топката профуча на сантиметри над напречната греда.

Последва центриране от фаул на Кристиано Роналдо, който обаче уцели стената в 17-тата минута, а в 20-тата атаката на Нани по дясното крило беше спряна от рефера Джунейт Чакър, който свири нарушение.

Алваро Негредо подаде на Андрес Иниеста, който шутира близо до ъгъла на вратата в 29-тата минута, а две минути по-късно Кристиано Роналдо вдигна градуса на напрежението пред вратата на Испания, но топката премина от външната страна на гредата. Нападателят предприе скоростна атака в 40-тата минута и принуди Серхио Рамос да го спре с цената на жълт картон.

Португалия запази офанзивния си стил на игра и през второто полувреме. Испания пък не демонстрираше типичното териториално надмощие, което обикновено налага. Последваха две смени в отбора на Ла Фурия – Алваро Негредо отстъпи място на Сеск Фабрегас в 54-тата минута, а в 60-тата Хесус Навас влезе на мястото на Давид Силва.

Сеск Фабрегас опита да стигне до противниковата врата още в 64-тата минута, но Жоао Перейра го задържа извън наказателното поле. В 67-та минута Чави шутира от 20 метра, но Руи Патрисио улови. Кристиано Роналдо се реваншира в 73-тата минута, когато стреля мощно от 25-метров фаул, но топката мина над напречната греда.

10 минути по-късно ударът на португалския капитан се отклони в ръката на Арбелоа, а последвалият удар от 9 метра по-близо мина високо над вратата.

Португалия изпусна шанс да да открие резултата и да закрие мача в 90-тата минута след контраатака, която Кристиано Роналдо не успя да завърши с попадение и така мачът влезе в продължения.

В първите допълнителни 15 минути две добри колаборации между Иниеста и Алба останаха безрезултатни, а в добавеното време удар на Серхио Рамос мина покрай далечната греда.

В началото на второто продължение първо Сеск Фабрегас сбърка за Испания, а после Коентрао и Роналдо не се възползваха за Португалия.

В 111-тата минута Хесус Навас стреля, но португалският страж Руи Патрисио овлядя. След още две добри, но безрезултатни атаки на Испания Джунейт Чакър свири края и на второто продължение и първият финалист на първенството трябваше да бъде излъчен с дузпи.

Първият удар за Испания на Чаби Алонсо беше спасен от Руи Патрисио, а след това Икер Касияс запази нулевото равенство, след като изби шута на Мутиньо.

Андрес Иниеста вкара първия гол, а след това Пепе изравни с удар до дясната греда. Жерард Пике избра да стреля в същия ъгъл, а след него Нани реализира за 2:2.

Серхио Рамос, който преди два месеца изпусна дузпа на полуфинала на Шампионската лига срещу „Байерн” Мюнхен, се реваншира и се разписа, след което обаче последва пагубният пропуск на Бруно Алвеш, който уцели напречната греда.

Последвалият удар на Сеск Фабрегас реши мача и класира Испания на финал с резултат 4:2 след наказателните удари.

С това попадение тимът на Винсента дел Боске се класира на финала на Евро 2012, където ще срещне Германия или Италия и получава възможност да дублира европейската си шампионска титла за първи път в историята на турнира.

#Евро 2012 #футбол #Португалия #Испания