Хванаха 16 нелегални от целия Близък изток

23 ноември 2011, сряда / 14:00;
Хванаха 16 нелегални от целия Близък изток
15 нелегални имигранти хванаха край Петрич миналата седмица. Снимка: МВР

Българските гранични полицаи задържаха 16 нелегални емигранти от Афганистан, Ирак и Алжир, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Късно вечерта във вторник с прибори за нощно виждане гранични полицаи от Петрич забелязали група хора, които се движели от Гърция към България, заобикаляйки ГКПП – Кулата.

Малко по-късно те са задържани на около 300 метра западно от с. Кулата. Всичките са мъже. Един от тях е полски гражданин, предполага се, че е водачът им.

Останалите са 8 афганистанци, 3-ма иракчани и алжирец. Петима от афганистанците притежават временен документ, издаден от гръцките власти.

Чуждите граждани са задържани в ГПУ – Петрич, уведомени са дежурният прокурор и гръцките гранични власти. Работата по случая продължава.

В друг случай, който не е свързан с първия, към 19 часа вчера граничен наряд от ГПУ – Свиленград, забелязал четирима души на съседна територия, които се приближават към линията на държавната граница.

В 19.20 часа трима пресекли границата в района на 286 пирамида, а четвъртият, вероятно техен водач, се върнал обратно навътре в турска територия.

В 20 часа граничните полицаи задържали нарушителите – две жени и мъж, в местността Винен дол в землището на с. Маточина.

Те са без документи за самоличност, заявили, че са афганистанци. Задържани са за 24 часа в ГПУ – Свиленград.

Новите арести на нелегални имигранти идват, след като миналата седмица българските власти хванаха 15 афганистанци и иракчани на гръцката граница.