Обратно към пълната версия на статията »

Кризата във Венецуела може да ескалира до мащабен конфликт, предупреждава САЩ

Кризата във Венецуела може да ескалира до мащабен конфликт, предупреждава САЩ
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли предупреди, че кризата във Венецуела се влошава и може да ескалира до мащабен конфликт, подобен на тези в Сирия и в Южен Судан. „Нещата не се подобряват, дори напротив. Това, към което се стремим е международната общност да каже: „уважавайте човешките права на народа си, или всичко ще поеме в посока, по която сме виждали как поемат други“, заяви Ники Хейли пред репортери, предаде AFP, цитирана от Труд.

Тя добави, че решението на САЩ да повдигне венецуелския въпрос пред Съвета за сигурност на ООН цели превенцията на конфликта и осигуряването на това Световната организация да обърне внимание на кризата. „Вече сме вървели по този път – със Сирия, със Северна Корея, с Южен Судан, с Бурунди, с Бирма“, добави Хейли. „Защо не изпреварим нещата? Защо не се опитаме да спрем проблемите преди да започнат?“, добави тя.

Хейли коментира още, че венецуелското правителство ще прехвърли нови 2600 души от силите за сигурност в щата Тачира, където се състояха мащабните бунтове. "Ситуацията не се подобрявам тя се влошава", допълни още постоянния представител на САЩ, предаде ТАСС.

От април насам в страната текат мащабни протести, предизвикани от тежката икономическа ситуация, както и противопоставянето срещу изпълнителната и законодателната власт. По данни на неправителствените организации, в хода на протестите са задържани над 2300 души, от които повече от 700 още са в ареста. Според изчисленията на опозицията силите за сигурност са убили 46 демонстранти и са ранили стотици. По-рано британският постоянен представител Матю Райкрофт посочи, че кризата във Венецуела може да ескалира във въоръжен конфликт, който ще представлява заплаха за международния мир и сигурност.
 
Стана ясно също, че венецуелското правителство отхвърля опитите на Щатите да ангажира Съвета за сигурност на ООН със ситуацията в страната. "Ние отхвърляме скандалното желание на САЩ да донесе ситуацията във Венецуела до Съвета за сигурност", заяви венецуелският постоянен представител в ООН. Той отбеляза, че в хода на дискусията не е взето решение за това дали да продължи да следи какво се случва в страната. "Намерението на САЩ, както тук (в ООН), така и в Организацията на американските държави (ОАД), е опит за намеса в нашите вътрешни работи", допълни Рафаел Рамирес.
 
По негови думи Венецуела преживява труден период, но това не означава непременно, че "някой отвън трябва да се намеси".
 
Междувременно стана ясно, че още един демонстрант е бил убит в щата Тачира по време на антиправителствен протест. Медиите съобщават, че става въпрос за 30-годишен мъж, предаде РИА. По-рано в град Сан Кристобал е бил убит 15-годишен, който също е взел участие в улични демонстрации. Така броят на жертвите в продължаващите протести от началото на април е достигнал 44 души, и надхвърли броя на загиналите по време на бунтовете през 2014-та (43 души).
 
Припомняме, че протестите във Венецуела започнаха на 4 април след решението на Върховния съд строго да ограничи властта на опозицията на Народното събрание. Решението е било отменено, но поддръжниците на опозицията излязоха по улиците, искайки оставката на членовете на съда и провеждането на предсрочни избори. Сега те протестират срещу свикването на Учредителното събрание, което направи опит за промяна в Конституцията на страната.
 
 

#Ники Хейли #ООН #САЩ #Венецуела #Рафаел Рамирес