Обратно към пълната версия на статията »

Румъния заплаши да блокира Брекзит заради гражданите й на Острова

Румъния заплаши да блокира Брекзит заради гражданите й на Острова
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Румънският министър за европейски дела Ана Бирчал заплаши страната й да блокира преговорите за Брекзит, докато Великобритания не се съгласи да гарантира правата на нейните граждани на Острова. Това стана пряко в ефир по радио Би Би Си 4, предаде БНР.

Ана Бирчал заяви в популярното предаване „Днес“, че правата на румънците във Великобритания, както и уреждането на финансовата сметка с ЕС, са най-големите пречки пред Брекзит. Нейното предупреждение означава, че 220-те хиляди румънци, които легално пребивават във Великобритания, според статистиката, трябва да получат пълни права като британски граждани, пише Труд.

„За Румъния е много важно да защити правата и интересите на румънските граждани, които в момента са във Великобритания. Не става дума за една или две години. Ние говорим за живота на хората, за тяхното бъдеще, техните надежди и това трябва да бъде решено от самото начало. На реципрочен принцип, разбира се, каза Бирчал.

Очаква се Румъния да има ключова роля в предстоящите преговори за Брекзит, още повече, че страната ще бъде председател на организацията в периода януари-юни 2019 година, когато се очаква Брекзит да бъде приключен.

Междувременно стана ясно, че Обединеното кралство може и да загуби изцяло статута си на финансов център именно заради Брекзит. Това заяви изпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкефйн, предаде РИА новости.

През юни миналата година близо 52 на сто от гражданите на Великобритания гласуваха за оттеглянето на страната от ЕС. Съгласно процедурата, Великобритания сега трябва да се оттегли от ЕС през пролетта на 2019-та. Правителството вече обяви, че Brexit ще се проведе в "твърдата" му версия именно заради напускането на единния пазар и митническия съюз на ЕС.

"Аз мисля, че Лондон ще се промени напълно, ще промени курса си на развитие", коментира Блакфейн. Той допълни, че Великобритания има дълга история в областта на финансовите услуги и управлението на пазара, но рисковете и промените след напускането на Съюза, може да провокира намаляване на присъствието на чуждестранните инвеститори във Великобритания.

През април от Европейската централна банка (ЕЦБ) заявиха, че банките на Острова предпочитат да продължат дейността си там, отколкото да се преместят в ЕС.

#Брекзит #ЕС #Румъния