Какво всъщност означава изразът "сульо и пульо"?

25 април 2017, вторник / 16:13;
Какво всъщност означава изразът "сульо и пульо"?
Източник: pixabay

Всички сме чували израза "сульо и пульо". Но откъде идва той и какво наистина означава? Почудихме се, поровихме се и отново стигнахме до Питанка за отговора, предаде Дарик.

Ето го и него:

Още от памтивека обществото се е деляло на класи, а класите са означавали качество. Качествените хора се издигат нагоре, а онези, които остават долу, са... некачествени, дъното на обществото, утайката. Под утайка се разбира не толкова изпадналите извън закона (те не се класират в обществото изобщо, те нямат място в него). Утайката са бедните и социално слабите, ударените от съдбата.

Днес им казваме хора в неравностойно положение. Но едно време никой не е бил толкова нежен към тях. Сега да си дойдем до сульо и пульо – една забавна римувана двойка. Сульо е изсуленият, дрипавият. От суля се, суря се - падам, свличам се, хлъзгам се. Сульо е разпасания, дрехите му висят на парцали.

Пульо е този, който се пули, защото не вижда. Сульо и пульо означават буквално бедняка и слепеца. Когато се каже, че са се събрали сульо и пульо, означава, че са дошли и най-низшите, дори дрипльовците и слепците. Друг подобен израз е от "кол и въже". Събрани от кол и въже обаче е по-тежък израз, защото тези са съвсем последната цедка, докато сульо и пульо са просто социално слабите и инвалидите.