Обратно към пълната версия на статията »

Нов ракетен удар в Сирия, най-малко 10 са загиналите

Нов ракетен удар в Сирия, най-малко 10 са загиналите
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Контролираният от сирийската опозиция град Хиш в провинция Идлиб е бил бомбандиран, съобщава Анадолската агенция, предава БГНЕС. Мухамед Зикра, представител на организацията за гражданска защита, коментира, че атаката е осъществена от руски военен самолет.

В са загинали 10 души, а десетки са ранените, сред които са и хора, нопуснали Хан Шейхун след удара с химически оръжия от 4-ти април. Екипи на гражданската отбрана издирват затрупаните под разрушенията и транспортират оцелелите до болниците в града. Анадолската агенция напомня, че при атаката в Хан Шейхун загинаха близо 100 души, сред които деца и жени, а над 500 бяха ранените.

Десетки хиляди напуснаха домовете си и потърсиха подслон в съседни райони заради опасността от разпространяването на химически газове. Смъртоносният инцидент предизвика намесата на САЩ, която днес беше официално коментирана в Анкара.

Вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш заяви, че правителството и преди е настоявало за радикални стъпки в борбата с беззаконието в Сирия. "Ракетният удар по авиобазата е важна и значима стъпка. Международната общност е длъжна да продължи линията на борба с варварския режим на Асад", коментира още Куртулмуш.

По думи на вицепремиера светът е длъжен да отстоява позицията си, докато режимът на Асад се окаже безсилен да вреди на сирийския народ. "Поради това ние се отнасяме положително към ракетния удар на САЩ, но смятаме, че тази тактика трябва да бъде продължена така, че режимът на Асад да бъде наказа на международно ниво", допълни Куртулмуш. Според него е необходимо да се ускори преговорният процес и да се поддържа справедливо и дългосрочно урегулиране на ситуацията. "Надяваме се, че тази операция на САЩ е принос към гарантирането на мира в Сирия и ще позволи да бъдат пресечени варварските действия на режима на Асад", допълни вицепремиерът. 

Президентът Реджеп Ердоган определи удара върху военно-въздушната база в Шейрат край Хомс като "положителна", но "недостатъчна стъпка". Той призова международната общност към активни действия за противодействие на престъпленията в Сирия и подчерта, че светът притежава този ресурс. "Невъзможна е стабилност там, където убиват деца", коментира турският президент. По негови думи вината за престъпленията в Сирия не може да се пренася върху ДАЕШ, а Анкара полага усилия от дълги години за оредитвратяване на престъпленията в турската съседка.

#Идлиб #САЩ #Нуман Куртулмуш #Реджеп Ердоган