Обратно към пълната версия на статията »

Как не се правят закони – наръчник на ГЕРБ

Как не се правят закони – наръчник на ГЕРБ
A A+ A++ A

Преди малко повече от седмица парламентът гласува спорните поправки в Закона за горите, показвайки ни за пореден път, че избраните да управляват България нямат и най-малката идея как се прави това.

Протестите против и за закона (вторите определено инсценирани от правителството и бизнеса), преговорите между заинтересованите страни, президентското вето, изказванията на управляващи политици и информационното затъмнение в много медии могат да послужат като наръчник за това как не се прави законодателство в демократична държава:

Не се опитвайте да прокарвате лобистки поправки с надеждата, че отново никой няма да забележи. Поколенията се сменят, идеите и мненията търпят развитие.

Не си обръщайте гърба, когато софиянци са лишени от удоволствието да карат ски за цял сезон, и не реагирайте само на силен натиск от улицата.

Не започвайте да забелязвате различното обществено мнение чак след като прокарате закона.

Не прокарвайте закони само за да хвалите след това президента, че им е наложил вето.

Не се възторгвайте от революциите на Арабската пролет, когато наричате тези в собствената си страна незаконни и обслужващи организираната престъпност.

Не противопоставяйте различни групи хора в България чрез оркестрирани протести. Винаги ще се намери някой, даже много ще се намерят, да попитат участниците в последните защо са там и всички ще чуят отговора: „Защото така каза кметът“.

Не манипулирайте медиите – има свободна пазарна конкуренция, интернет и „Фейсбук“.

Не започвайте да спазвате писания закон само след като премиерът ви нареди.

Иначе никога няма да бъдете нито държавници, нито граждани. Така ще си стоите далеч от европейското развитие на България и от всякаква демокрация. Демокрацията не търпи имитатори.

#граждани #Закон за горите #протести #протест #вето #законотворчество