Обратно към пълната версия на статията »

Гърция подкрепя Турция в кризата с Холандия

Гърция подкрепя Турция в кризата с Холандия
pixabay.com
A A+ A++ A

Гръцкият заместник-министър на външните работи Георгиос Катругалос заяви подкрепа за Турция в кризата с Холандия. Конфликтът ескалира, след като Турция обяви, че спира всички политически обсъждания на високо ниво с Холандия и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати. Холандския посланик също няма да бъде допуснат да се върне в Анкара, съобщава БНТ.

Проблемът между Турция и Холандия нарасна, след като холандските власти изгониха от страната турската министърка на семейството и социалната политика и не разрешиха на турския външен министър да проведе митинг пред турската общност в Ротердам.

Гръцкият заместник-министър заяви, че не би искал да се намесва във вътрешните политически проблеми на другите държави, но няма причина за налагане на забрани спрямо Турция. Според него, не трябва да се провокират проблеми, които може да предизвикат конфликти в Европа. Той отбеляза още, че неговата страна винаги се е стремила да поддържа дружески отношения с Турция.

Въпреки това, в редица европейски държави като Германия, Холандия, и Белгия продължават забраните на турски министри да говорят на митинги пред турски общности. Междувременно, Германия и Холандия посъветваха гражданите си да са предпазливи при пътуване в Турция в момент на изострящо се напрежение с Анкара.

 
 

#Гърция #Холандия