Обратно към пълната версия на статията »

Премиерът на Косово Хашим Тачи: Косово ще влезе в ЕС заедно с всички страни от Западните Балкани

Премиерът на Косово Хашим Тачи: Косово ще влезе в ЕС заедно с всички страни от Западните Балкани
Министър-председателят на Република Косово Хашим Тачи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ексклузивно интервю на Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) с министър-председателя на Косово Хашим Тачи. Тачи беше на официално посещение в България на 18–19 юни 2012 г.


България и Косово очевидно се радват на много добри отношения. На какво се дължи това, каква е основата на тези добри отношения?

Отношенията между Косово и България са отлични. България е една от първите държави, които признаха независимостта на Косово, и ние сме благодарни както на българската държава, така и на българския народ. Днес имаме отлични политически отношения. Косово продължава да се развива с все по-високи темпове и вече е призната от 91 държави.

Поканени сме от министър-председателя на България Бойко Борисов, за да задълбочим отношенията си на всички нива и във всички сфери. Косово върви по своя сигурен европейски път на развитие, приела е резолюцията за либерализация на визите и както България, ще бъде член на европейското семейство.

Кой въпрос стои пред Сърбия днес: „дали“ или „кога“ ще признае независимостта на Косово?

Сърбия ще признае независимостта на Косово и това не е само единственият път, но и правилният път. Като забавя признаването на независимостта на Косово, Сърбия всъщност причинява вреди на себе си и на региона по отношение на мира и сигурността.

Аз работя много усилено за добросъседските отношения между Косово и Сърбия. Колкото повече Сърбия забавя признаването на Косово, толкова повече си вреди.

Мнозина виждат проблема „Велика Албания“ на Балканите – т.е. факта, че албанците живеят като един народ в много държави. Какво е решението на този проблем според Вас?

Това, че албанците живеят в няколко различни държави, не е било техен избор. От една страна, тази съдба се свързва с историята, от друга страна – с бъдещето.

Това означава да живеем в един регион с отворени граници, в добросъседство, да бъдем един регион, живеещ с европейски ценности, по европейски модел. Затова както Косово, така и Албания ще бъдат част от европейското семейство и НАТО.

Какво е решението на етническите проблеми в Македония? Виждате ли бъдеще за Македония?

Както вече споменах, виждам бъдещето и на Македония в НАТО и в ЕС. Срещал съм се както с министър-председателя на Македония Никола Груевски, така и с албанските лидери в Македония и виждам едно желание за сътрудничество – да се съгради една Македония, в която всички да имат равни права независимо от това дали са албанци или македонци.

Единственото и най-правилното решение за Македония е прилагането на Охридското споразумение. Правителствата на Косово и Македония имат отлични отношения и работят, за да ги доразвиват. Ние изповядваме едни и същи ценности – ценностите на ЕС.

Един от основните въпроси за легитимността на Косово като държава е свързан с Армията за освобождение на Косово. Какъв е Вашият отговор на твърденията, че АОК е била криминална или терористична организация?

Армията за освобождение на Косово беше косовският народ. И сме водили войната правилно, уважавайки всички европейски принципи. Спечелили сме уважението и подкрепата на Европа.

Нашите цели бяха за освобождение, свободна държава и европейска интеграция. Разбира се, че по пътя си към свобода не сме имали само приятели, но и противници. Затова тези обвинения са неправилни.

Кога очаквате Косово да влезе в ЕС?

Ние сме най-младите европейци, така да се каже, и работим много здраво, за да станем част от ЕС и НАТО възможно най-скоро.

Виждам Косово в ЕС по същото време, когато ще се присъединят и другите страни от региона на Западните Балкани.

ТОВА ИНТЕРВЮ НА АНГЛИЙСКИ

#Хашим Тачи #Косово #Албания #Сърбия #етнически албанци #Македония #министър-председател на Косово #Бойко Борисов #Никола Груевски #Велика Албания #ЕС #НАТО #Западни Балкани