Обратно към пълната версия на статията »

Министерствата могат да вдигат заплати от 1 юли

Министерствата могат да вдигат заплати от 1 юли
Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че в неговото министерство заплатите ще се вдигнат с 30-35% от 1 юли. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички административни структури в държавата ще могат да увеличат еднократно размера на основните заплати на служителите си от 1 юли, ако имат икономии във фонд „Работна заплата“.

Това е записано в новата наредба за заплащането на чиновниците, която ще бъде обсъдена в правителството в сряда и трябва да влезе в сила от 1 юли, пише „Сега“.

Директор на дирекция в министерство в момента има право да получава максимум 1262 лв. основна заплата, като към нея се начислява добавка за клас прослужено време.

Занапред добавката няма да се начислява, а максималните прагове за заплатата (основна заплата и допълнителни възнаграждения) може да стигнат 1950 лв. в зависимост от натрупания стаж.

За стаж от 5 години максимумът е 1400 лв., до 8 години скача на 1600 лв., 1800 лв. е максимумът за стаж от 8 до 12 години и т.н.

Максимумът при главните експерти в министерството скача от 862 лв. в момента на 1000 лв. за минимален опит и до 1500 лв. за натрупалите най-дълъг стаж. Тези увеличения са по-големи от компенсацията за отпадналия клас.

Не се предоставя информация кои структури имат резерви и ще могат да вдигат основни заплати в рамките на новите лимити и кои не.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви във вторник, че ще се увеличат заплатите в неговото министерство с 30-35% от 1 юли, пише „Стандарт“.

Финансист номер едно обясни, че идеята му е да се увеличат всички заплати в административния сектор от следващия месец, но много от ведомствата все още не са готови със своите разчети.

Министерството на финансите обаче успяло „да си изчисли и затова сме готови от 1 юли да увеличим заплатите на служителите“, обясни Дянков.

Според него правителството ще увеличи заплатите на висшите чиновници от средата на 2013 г. Това ще стане със Закона за висшия държавен служител.

В същото време Министерският съвет предложи с промени в Закона за администрацията чиновниците на всички равнища да не получават допълнително възнаграждение за работата си в различни комисии, съвети и комитети.

Напрежение сред министрите внасят двойните заплати на чиновниците, които работят по еврофондовете. За да бъдат вкарани в новите скали за максимални заплати, те ще получат служебно най-висока степен за професионален опит.

С тези високи основни заплати, които за шефове на дирекции ще стигат около 3300 лв., еврочиновниците ще имат право и на огромни бонуси за добре свършена работа. Бонусите бяха ограничени до 80% от годишната заплата и за човек с 3300 лв. основна заплата максималният бонус може да стигне 31 680 лв., изчислява в. „Сега“.

#заплати #бонуси #Симеон Дянков #Министър на финансите #Министерски съвет #еврофондове