Обратно към пълната версия на статията »

Зелената някога Антарктика показва бъдещето на световния климат

Зелената някога Антарктика показва бъдещето на световния климат
Проби от почвата на Антарктика показват, че преди милиарди години земята там е била далеч по-плодородна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Според учени от НАСА и Южния калифорнийски университет, изучавали климата на Антарктика от преди 20 милиона години, бъдещето на планетата може да бъде предсказано от нейното минало.

„За да разберем по-добре какво ще бъде бъдещето на планетата ни, трябва просто да погледнем към миналото, твърдят учените, цитирани от „Хъфингтън поуст“ и bTV.

Малкото останали растения, които днес виреят на далечния континент, са принудени да се борят със суровото време и едва оцеляват. Много отдавна обаче това не е било точно така.

Проби от почвата на Антарктика показват, че преди милиарди години земята там е била далеч по-плодородна.

През този „зелен“ период средната лятна температура на континента била с 11 градуса по-висока от днешната.

Учените откриха различни листа в седиментните проби, които съдържат също цветен прашец и водорасли. Анализът на пробите показал количеството на водата, която растенията са използвали.

Така чрез проследяване на водородните молекули, наречени изотопи, се дава възможност за „реконструкция“ на климата преди милиарди години.

Изследователите предполагат, че ако въглеродното ниво се задържи такова, каквото е днес, то съвсем скоро полюсите ще достигнат температурите си от времето, когато Антарктика е приличала повече на чилийските Анди.

Имайки предвид пък, че температурата вече се е покачила с 2.5 градуса, то това явление може да се очаква съвсем скоро, смятат учените.

#Антарктика #климат #НАСА