Обратно към пълната версия на статията »

2400 военни съкратени след 1 юли

2400 военни съкратени след 1 юли
Предстоящите съкращения са най-мащабните от началото на мандата на правителството на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съкратени ще бъдат 2400 военни и общо 2700 длъжности във Въоръжените сили след 1 юли, съобщи „Медиапул“, като се позова на данни на Министерството на отбраната (МО).

В същото време обаче военното ведомство съобщи, че ще бъдат разкрити нови 1800 длъжности в други поделения и желаещите да продължат работата си в армията ще имат възможност да го направят.

Предстоящите съкращения са най-мащабните от началото на мандата на правителството на ГЕРБ.

В изпълнение на Плана за развитието на Въоръжените сили до 2014 година трябва да бъдат съкратени общо 7000–5700 щатни бройки за военни и 1300 цивилни служители.

До момента голяма част от съкращенията, провеждани под ръководството на военното министерство, се изчерпваха със закриването на щатни бройки, а не с освобождаването на реални военнослужещи.

Непопълнените щатни длъжности във Въоръжените сили са между 10 и 12 процента от всички щатни позиции, или 5000, защото според официалните данни на МО числеността на Въоръжените сили е над 44 хиляди души.

Съкращения ще има в Плевен, Сливен, Шумен, Враца и други, а нови места ще бъдат разкрити в Ямбол, Казанлък, Стара Загора, Карлово.

Всички съкратени, ако имат желание да продължат службата си, ще могат да кандидатстват за вакантните длъжности.

Тези, които няма да продължат да са военни, ще бъдат взети на специален щат на министерството, като ще им бъдат връчени шестмесечни предизвестия.

Съкращаването на 2400 души ще е най-значителното през последните години и основно за развитието на армията, защото то се извършава в рамките на цялостното й преструктуриране.

Според МО данните в кои поделения ще бъдат закрити длъжности и в кои ще бъдат открити нови и колко ще бъдат те, не могат да бъдат публично обявени, тъй като представлявали класифицирана информация.

Въпреки това обаче само преди няколко дни министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че в гарнизон Сливен личният състав ще намалее с 262-ма военнослужещи и 46 цивилни служители, което представлява около 30% от щатния състав на Центъра за подготовка на танкови подразделения.

В Плевен, Шумен и Враца ще бъдат съкратени пък общо около 1000 души.

Бялата книга за отбраната предвижда до края на 2014 г. Въоръжените сили да бъдат намалени със 7000 души и числеността им да се свие от 44 100 на 37 000, а само на армията – от 34 500 на 26 000.

#бялата книга #Карлово #Стара Загора #Казанлък #Ямбол #Враца #Шумен #Сливен #Плевен #Аню Ангелов #министър на отбраната #МО #Министерство на отбраната #съкращения #въоръжените сили #военни