Обратно към пълната версия на статията »

2:0 срещу Ейре класира „подценена“ Италия на четвъртфинал

2:0 срещу Ейре класира „подценена“ Италия на четвъртфинал
Антонио Касано (в средата) ликува след първото попадение срещу Ейре, което постави Италия на втора позиция в групата. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Отборът на Италия се класира на четвъртфинал на Евро 2012 след победа с 2:1 над аутсайдера в Група С Ейре.

„Адзурите“ постигнаха достатъчен успех, който ги изпрати на второ място в групата след победата на Испания над Хърватия с минималното 1:0.

В последния двубой в груповата фаза Италия разчита освен на себе си, и на съперниците в другия двубой, равенството между които щеше да отстрани третия отбор.

Головете за Италия вкараха Антонио Касано в 35-ата минута и Марио Балотели в 90-ата.

Това бе 12-ият мач между двата отбора в историята, като статистиката е изцяло на страната на Италия, която след днешната среща има 8 победи, 2 равенства и само 2 загуби срещу този съперник.

Любопитен факт е, че един срещу друг на двете скамейки бяха двама италианци – Джовани Трапатони и Чезаре Прандели, като първият може да се нарече учител на своя съперник, като в миналото е бил негов наставник, отбелязва „Спортал“.

Освен това днешната среща бе последна за вратаря на ирландците Шей Гивън с националната фланелка.

Напрежението изигра своята роля в началото на мача, когато Италия пропусна няколко голови положения, докато показваше надмощие във владеенето на топката над отбора на Ейре, който играеше само за чест и без никакъв шанс за по-предно класиране.

Даниеле де Роси отправи удар с воле още през 2-рата минута, но той мина покрай вратата, както и последвалият чак в 18-ата минута далечен изстрел на Федерико Балдзарети.

Десет минути по-късно Антонио Касано и Антонио ди Натале се комбинираха в наказателното поле, но противников защитник блокира удара на Ди Натале.

Футболистът обаче продължи да атакува. Ударът му в 30-ата минута уцели тялото на Шон Сейнт Леджър, останаха съмнения за игра с ръка, но реферът Джунейт Чакър така и не отсъди дузпа.

Натискът на Антонио ди Натале продължи, но успя да стреля от малък ъгъл и защитата на Ейре го обезвреди. Тогава в офанзивата се намеси и Антонио Касано, който първо притесни вратаря и защитата на Ейре, но засече с глава последвалото центриране, а топката рикушира зад гол линията.

Въпреки че този резултат удовлетворяваше Италия, футболистите на Чезаре Прандели не спряха да търсят още голове в страх от развръзката в успоредния мач межди Испания и Хърватия. Италия демонстрира решителен, дори агресивен стил на игра и през второто полувреме.

Федерико Балдзарети стреля неточно в 48-ата минута. Последваха безрезултатни атаки на Кевин Дойл в 50-ата минута, както и на Ричард Дън в 53-ата минута. В 55-ата минута Ричард Дън отправи удар с глава след корнер, но не успя да порази вратата.

След 55-ата минута обаче Италия отново показа характер и бе близо до гола, като Антонио ди Натале стреля отблизо, но Шей Гивън спаси.

В 60-тата минута футболистите на Ейре атакуваха вратата на Джанлуиди Буфон, който безпроблемно улови удара на Кийт Андрюс. Нов изстрел отправи Алесандро Диаманти в 66-ата минута.

В края на мача Кийт Андрюс си издейства втори жълт картон, който лиши мача от присъствието му в оставащите минути.

Численото превъзходство позволи на Италия да реализира втори гол срещу Ейре чрез Марио Балотели, който стреля от воле. Така Италия направо изкопчи победата, която я класира на четвъртфинал от Група С.

#Евро 2012 #футбол #Италия #Ейре #Ирландия #Испания #Хърватия #Антонио Касано #Марио Балотели