Обратно към пълната версия на статията »

Мачовете на 15 юни: Швеция и Англия търсят първи победи на Евро 2012

Мачовете на 15 юни: Швеция и Англия търсят първи победи на Евро 2012
Победата на Англия над Швеция с 1:0 в последния приятелски мач беше първият успех на Англия срещу този съперник от 43 години насам. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Отборите на Швеция и Англия се изправят един срещу друг в търсене на първа победа на Евро 2012 в късния мач от Група D в 21:45 часа на Олимпийския стадион в Киев.

И двата отбора отбелязаха по едно попадение в първите си срещи. При загубата на Швеция от Украйна с 2:1 за скандинавския тим реализира Златан Ибрахимович, който отново е в състава на селекционера Ерик Хемрен въпреки контузия.

При равенството на Англия точен бе Джолиън Лескът, който единствен успя да пробие плътната защита на Франция.

На 15 юни Швеция ще се стреми да продължи положителните си изяви в трите срещи с Англия на eвропейски първенства, в които няма нито една загуба, а са записали 2 победи и един равен резултат.

Общата статистика от двубоите между Англия и Швеция от 1923 г. насам ги поставя на равни начала преди днешния двубой с по 6 победи и 9 равенства, но победата с 1:0 в последната приятелска среща на 15 ноември 2011 г. леко наклонява везната в полза на момчетата на Рой Ходжсън.

Преди загубата от Украйна обаче тимът под ръководството на Ерик Хамрен спечели всичките си 4 мача през 2012 г.

Халфовете Расмус Елм и Ким Калстрьом, които играха във всички двубои от квалификациите за Евро 2012, получиха официални предупреждения в първия мач и трябва да внимават в ожесточената борба за победата.

Със своите 31 попадения в квалификациите Швеция се намести на респектиращото трето място по резултатност, изпреварена само от отборите на Холандия (37) и Германия (34).

Селекционерът на Англия Рой Ходжсън, който дебютира начело на националния отбор на голям форум в мача срещу Франция, отново няма да може да разчита на звездата на тима Уейн Руни, който изтърпява наказание за два мача след червен картон в последната квалификация на Англия за Евро 2012 срещу Черна гора.

Ашли Кол и Акейс Окслейд Чембърлейн, който дебютира в националния състав срещу Франция, получиха жълти картони в първата среща.

В мача срещу Швеция Ашли Йънг ще се появи в игра за Англия на голямо футболно първенство за 20-и път, подобрявайки рекорда на Майкъл Оуен.

В битката за Англия ще се впусне и Джърмейн Дефоу, който е автор на един от десетте хеттрика в квалификационните кръгове за Евро 2012 с трите си попадения срещу България на 3 септември 2010 г.

По пътя към Евро 2012 в Полша и Украйна Англия вкара общо 17 попадения, което прави средно по 2,12 гола в двубой.

Непредвидимият изход от двубоя между Швеция и Англия заформя една от най-интересните интриги в групите на първенството, а изходът от мача може да остави неразрешени до последния кръг много важни въпроси.

#Евро 2012 #Швеция #Англия #Група D #Киев #Рой Ходжсън #Златан Ибрахимович