Обратно към пълната версия на статията »

Болт се прости със златото от Рио след лоши допинг проби

Болт се прости със златото от Рио след лоши допинг проби
Източник: flashnews.bg
A A+ A++ A

"Опазването на атлетите чисти и борбата срещу допинга са сред приоритетите на Международната олимпийски комитет", предаде организацията на официалния си сайт. За да се осигурят еднакви условия за всички участници от Игрите в Рио 2018, МОК предприе специални мерки – целенасоченото провеждане на предварителни тестове и повторен анализ на съхранените допингови проби от Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и Лондон 2012 г., пише 24 часа.

Проследяването на данните и информацията започна още през август 2015 г. Според проведените проверки и анализи, двама атлети са дисквалифицирани от Игрите в Пекин. Единият е 31-годишният Неста Картър, участващ в мъжката щафета на 4х100 м за отбора на Ямайка. Той и съотборниците му се класират на първо място и печелят златен медал в дисциплината. Повторните анализи на неговите допинг проби дават положителни резултати и показват наличието на забраненото вещество „ДМАА“.

Така ямайският спринтьор е дисквалифициран и задължен да върне медала си. Освен него, целият отбор бива отстранен и също му се налага връщането на всички получени награди в дисциплината. Решението влиза в сила от днес 25 януари 2017 година. Другата атлетка, която бива наказана също заради положителен допинг тест, при повторния анализ на нейната проба, е рускинята Татяна Лебедева. 40-годишната състезателка в троен и дълъг скок, извоюва сребърните медали и в двете дисциплини по време на Олимпиадата в Пекин 2008 г. В нейните проби е открито наличието на забранената съставка „туринабол“. Това е причината, поради която тя също като Неста Картър, бива дисквалифицирана и задължена да върне своите награди от форума.

 

#Рио #МОК #Пекин #Ямайка