Обратно към пълната версия на статията »

От Селянска или от Плевнелиева се нуждае България?

От Селянска или от Плевнелиева се нуждае България?
A A+ A++ A

В последно време врявата около Юлияна Плевнелиева, новата Първа дама на България, която не иска да бъде такава, сякаш утихна.

Дали медиите са се уморили да си измислят папарашки снимки и нелепи сензации? Дали вече съвсем няма за какво да се хванат, или просто на хората им писна да ги занимават с подобни „глупости“?

Отказът на съпругата на новия президент на България Росен Плевнелиев – Юлияна, да влезе в „леко“ имагинерната роля на Първа дама на България скандализира българското общество.

Отчасти това стана и защото медиите веднага гръмнаха с различни хипотези и „сведения“ относно как и защо Юлияна Плевнелиева не иска да е Първа дама.

Самият президент многократно обясни, че съпругата му просто не желае да променя начина си на живот – нейния и на семейството си. Според някои обаче това „твърдоглавие“ на Плевнелиева само поставя президента в неловка ситуация, че дори смешна.

Първите дами по света се обличат бляскаво и се занимават с хуманитарни дейности. Или поне това се вижда на повърхността. Те са едни от любимите обекти, които зоркото око на медиите следи.

Независимо от квалификацията, професионалната реализация и интересите си, всички президентши попадат в омагьосания кръг на лъскавите дрехи и хуманитарните дейности.

Е, на българските представителки на категорията „Първи дами“ явно тези неща много не им се отдават. Като цяло на българските „знаменитости“ не им се отдава да са такива, но това е друга тема.

Юлияна Плевнелиева вероятно е решила да си спести фарса, с който „луксът“ да бъдеш Първа дама (особено на България) върви ръка за ръка. Това обаче не я спаси от медиите, даже напротив – предизвика истински скандал.

Скандално беше, че Плевнелиеви не пожелаха да живеят в резиденция „Бояна“, че Юлияна изгонила НСО от кухнята си и искала да пазарува сама, че се разхождалa по софийските улици „облечена като Фатма Гюл“ (героиня от турски сериал)...

Всички цъкат с език кой колко луксозно живеел и каква кола карал наготово, кой колко и какво откраднал от държавата. Е, новата президентша явно не се блазни от „екстрите“ на „титлата“ Първа дама, но вместо „критикът“ да ахне очарован – отново съди.

Последната „поява“ на отсъствието на Юлияна Плевнелиева в медийното пространство беше по повод едноседмичната визита на съпруга й в САЩ през май.

Появиха се спекулации, че може би Юлияна ще се изкуши да срещне Първата дама на Първите дами – Мишел Обама, или като компютърен специалист президентшата би се поблазнила да си побъбри с Бил Гейтс... Да, ама не. Президентът направи обиколката си в САЩ рамо до рамо не с Юлияна, а с Аню Ангелов, военния министър.

Самата Мишел Обама, президентшата на САЩ – страната, която смята Първата дама за официален пост, е много активна в социалната сфера, а в същото време е и абсолютна модна икона. Да, обаче взела, че изхарчила 10 млн. долара за екскурзии, което мигновено й спечели солидна доза неодобрение.

Наскоро пък – на фона на истинската гражданска война в страната й – Първата дама на Сирия Асма ал-Асад беше хваната в гаф, отчасти сравним с тези на мъжа й.

„Пустинната роза“, както я беше нарекло списание „Воуг“, застана твърдо зад жестокостта, с която съпругът й вече повече от година потушава бунтовете в страната и на фона на кръвопролитията и вероятната гибел на родния й град Хомс, тя си поръчвала мебели, маркови дрехи и любимите си обувки на Кристиан Лубутен.

А нашата Плевнелиева, как не я е било срам да излезе с шал, който не отива на дрехите й?! Да не споменаваме гердана с пластмасови топчета. Папараци я били хванали да се разхожда в центъра на София „облечена като съседката или жената от кварталната бакалия“, че даже и с по-лоша прическа. Истинска загуба за света на модата...

Струва си да се отбележи обаче, че макар и Плевнелиева недвусмислено да „дезертира“ от мисия „модна икона“, България има в историята си опит за покоряване на модните (и не само) върхове от страна на президентша.

През 2010 г. България дружно се израдва на филма „Мисия Лондон" по едноименния роман на Алек Попов. Филмирана, историята достигна доста по-широка аудитория от печатния си вариант. И доста повече хора се „разцъкаха“...

Публична тайна е, че „Мисия Лондон“ описва нелепостта не само на българските дипломатически служби в чужбина, но и образа на една конкретна Първа дама – половинката на бившия президент Петър Стоянов – Антонина.

Главната героиня в романа на Попов - Диворина Селянска, е преследвана от мания за величие и блясък, иска да бъде истинска Първа дама и не се колебае да пръска парите на данъкоплатеца по пътя към постигането на тази своя възвишена цел.

Антонина определено се вживяваше в ролята на Първа дама. От екстравагантните й тоалети (особено шапките) до „изтънчените“ й претенции, за които се носят легенди. През 1998 г. по време на честванията на 50-годишнината от Плана „Маршал“ в Амстердам, в присъствието на световния политически елит и президентската двойка на САЩ, българската президентша поискала да затворят музея на Ван Гог, за да го разгледа на спокойствие. Скандално, нали?

От друга страна пък, на 3 март 2012 г. Юлияна Плевнелиева отишла сама на кино. Това също се оказа немалко скандално. Да, жената не гледа тържествената заря-проверка, но пък за сметка на това, като е отишла на кино, съвсем по предназначение е уважила свободата, извоювана преди 134 години.

Макар и да не е много богат на Първи дами, вече спокойно може да се каже, че в репертоара на България има президентши и в двете крайности – с прекалено силно присъствие в обществения живот и с пълно отсъствие от него. И в двата случая обаче върху въпросните Първи дами се изсипва предимно, даже само, неодобрение.

Българинът недоволства, че няма Първа дама, но преди да се замисли каква точно трябва да бъде тя, той влиза в ролята на строг „критик“.

Разбира се, става въпрос за онзи българин, който въобще е отделил някакво внимание на темата за Първите дами и поне веднъж е цъкнал с език от възмущение по адрес на някоя от гореспоменатите.

Може би не е лоша идеята всичките тези „критици“, след като си „поцъкат“ малко, да си задат така вълнуващия въпрос: Каква Първа дама искат – лъскава и лишена от съдържание или истинска жена, със собствено мнение и собствен живот?

#Аню Ангелов #Асма Асад #Президент на България #Мишел Обама #Антонина Стоянова #юлияна плевнелиева #Росен Плевнелиев #Първа дама