Обратно към пълната версия на статията »

Патриотите подкрепят РБ, но с 3 условия

Патриотите подкрепят РБ, но с 3 условия
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Патриотите поставиха условия срещу подкрепата си за кабинет с мандат на Реформаторския блок. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира в кулоарите на Народното събрание, че за момента разговори по темата с патриотите не са водени, предаде Кросс.

Патриотичният фронт е готов да подкрепи правителство с ясна програма. Условие за подкрепа на реформаторски кабинет е увеличаване доходите на пенсионерите. Каракачанов иска и по-твърда охрана на границата и по-чувствително присъствие на армията там. Ежедневно мигрантите режели оградата, аргументира се патриотът.

Патриотите поставят условие и справянето с битовата престъпност. Каракачанов изтъкна, че няколко посолства и бюрократи от Брюксел се опитвали да влияят на ГЕРБ, кабинета и президента да не им се дава мандат. Това е обидно за държавата, посочи Каракачанов.

Припомняме, че миналата седмица се спекулираше с това какъв ще бъде изборът на президента Росен Плевнелиев за връчване на третия мандат на политическа сила в 43-то Народно събрание. Според конституцията третият мандат не е обвързан с разпределението на силите в парламента, което означаваше, че мандат могат да получат както патриотите, така и реформаторите. Едва в петък Плевнелиев намекна, че изборът му ще падне върху Реформаторския блок. ГЕРБ и БСП вече върнаха мандата.

Първаначално лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка заяви, че има "да връща" подкрепа на Патриотите, което означаваше че най-голямата парламентарна сила би могла да участва в ново мнозинство. Ден по-късно обаче стана ясно, че ПГ на ГЕРБ отказва да подкрепи правителство с мандат на ПФ.

Така и вчера, след разговори между реформатори и ГЕРБ се разбра, че темата за евентуално правителство ще бъде обсъждана едва след като мандат бъде връчен официално.

#Красимир Каракачанов #мигрантите #ГЕРБ #Плевнелиев #Реформаторския блок