Обратно към пълната версия на статията »

Европол разследва смъртта на 500-те мигранти в Средиземно море

Европол разследва смъртта на 500-те мигранти в Средиземно море
Източник: bTV
A A+ A++ A

Директорът на Европол Роб Уенрайт съобщи, че отново ще направят проверка във връзка с най-голямото корабокрушение с мигранти в Средиземно море тази година, съобщава Ройтерс, цитирана от Кросс.

Световната осведомителна агенция и БиБиСи направиха разследване на инцидента, което разкри пропуск в отговора на агенцията. Уенрайт добави, че агенцията отново ще разследва катастрофата заради "липсата на ясни отговори". Разследването на инцидента на 9 април от страна на Ройтерс повдигна "неудобни" проблеми, добави той. Установено е, че никакъв национален или международен орган не е подвел под отговорност някого за смъртта на мигрантите, а също така не се води и официално разследване.

При инцидента загинаха около 500 души. Само 37 души оцеляха, след като потъна египетски риболовен кораб. Оцелелите, достигнали до Гърция на 16 април, обявиха, че трафикантите са успели да избягат, оставяйки 100 живи хора в морето. Те добавиха, че трафикантите са използвали сила, за да попречат на мигрантите да се спасят. Сред загиналите са 190 от Сомалия, 150 души от Етиопия, 80 от Египет и около 85 от Судан, Сирия и други държави.

В интервю за Ройтерс и БиБиСи шефът на Европол каза, че агенцията е трябвало да разследва станалия през април инцидент и че разследването на медиите може би е изобличило "пропуск в колективния отговор на Европа" при такива случаи. Италия също не е разследвала случая, въпреки че корабът е плавал към европейската страна. Нито Гърция е предприела разследване, макар че оцелелите са стъпили на гръцка земя. Рим и Атина се аргументират, че не е извършено престъпление в тяхната юрисдикция.

ООН, ЕС и НАТО също не са разследвали инцидента. Тези организации отбелязват, че подобно разследване не е тяхно задължение.

#Средиземно море #катастрофата #ООН #ЕС #НАТО