Обратно към пълната версия на статията »

МОСВ пусна спешна проверка на дейностите по ски пътя в Банско

МОСВ пусна спешна проверка на дейностите по ски пътя в Банско
Източник: БНР
A A+ A++ A

Спешна проверка разпореди Министерството на околната среда и водите (МОСВ) във връзка със сигнал на природозащитници, че възстановителните дейности по ски пътя над Банско, който пострада след наводнението в началото на ноември, се извършва незаконно и в нарушение на екологичните норми, предаде БНР.

Проверката е извършена от представители на Дирекция "Национална служба за защита на природата и НП "Пирин" в района на  местността Пещерите, където река Глазне излезе от коритото си, разруши два моста и нанесе сериозни щети на пътната инфраструктура и ски съоръженията. 

Експертите са инспектирали на място как се изпълняват възстановителните дейности по отстраняване на огромното количество камъни и скална маса, ремонтът на тръбопроводите, които са част от системата за производство на технологичен сняг, както и подмяната на оръдията. Проверката не е констатирала увреждане на съществуващата растителност в района, не е допуснато замърсяване на околната среда и по трасето няма тежка строителна техника, както се твърди в сигнала. От МОСВ уточняват, че ремонтът на ски пътя е извършен с разрешение на министерството и строги предписания.

#МОСВ #Банско