Обратно към пълната версия на статията »

Трайков е ЗА референдум за шистовия газ

Трайков е ЗА референдум за шистовия газ
След като преди време заяви, че договорът с „Шеврон“ ще се подпише до дни, сега министър Трайков подкрепя идеята за референдум. Снимка: razkritia.com
A A+ A++ A

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за първи път обяви, че приема идеята за референдум за проучването и добива на шистов газ в България, ако обществото иска такова допитване.

Това той направи в понеделник сутринта по БНТ.

Според министъра наистина има нужда от допълнителни разяснения за технологията и оценките на експертите.

През последните месеци в страната бяха проведени редица протести срещу проучването и добива на шистов газ в страната.

Миналата сряда около 100 демонстранти протестираха пред сградата на Министерския съвет в София, а в неделя около 200 души излязоха на протестно шествие във Варна.

Бурно обществено недоволство предизвика изказването на Трайков малко след президентските и местните избори в страната, че договорът с „Шеврон“ ще бъде подписан до дни.

„Така без допитване до народа се решава в дългосрочен план здравето на българите, биоразнообразието на българската природа и традиционните отрасли на икономиката – селско стопанство и туризъм, ползите от които са за всички българи, да се заменят с развитие на добивна и химическа промишленост, полза от които ще имат основно големите (най-често задгранични) компании“, коментираха в неделя от инициативен комитет „За чиста България – Варна“, който организира протеста в морския град.

„Събудете се, защото тази земя е дадена от Бог на българския народ, тази земя трябва да остане завинаги чиста и здрава“, призоваха протестиращите.

#Трайчо Трайков #министър на икономиката #енергетиката и туризма #шистов газ #Варна #София #Министерски съвет #протест #референдум #демонстранти #България