Обратно към пълната версия на статията »

Уорлик: Въпросът не е дали България ще влезе в Шенген, а кога

Уорлик: Въпросът не е дали България ще влезе в Шенген, а кога
„Има изключително много добри съдии и качествени хора в България, които са се ангажирали да вземат правилните решения, да вършат правилните неща", заяви Уорлик/ Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще се присъедини към Шенген, защото вече е изпълнила всички технически характеристики, но остава въпросът кога ще стане това, според посланика на САЩ в София Джеймс Уорлик.

Той смята, че в България има проблеми със съдебната система, но има и воля за борба с корупцията.

„Има изключително много добри съдии и качествени хора в България, които са се ангажирали да вземат правилните решения, да вършат правилните неща", коментира Уорлик по БНТ във вторник.

„Фактът е, че има проблеми със съдебната система в България. Това не е извод, до който аз съм достигнал, това е общоприет извод. Липсва доверие в системата, а трябва да има такова. И мисля, че въпросът не е дали системата трябва да бъде реформирана, а как", уточни американският посланик и добави, че същата нагласа трябва да имат и гражданите на страната.

Дипломат каза още, че очаква „с нетърпение" предстоящите избори в България, изразявайки надежда те да са честни избори, както демонстрирайки голяма вяра в българската демокрация.

„В политиката както в България, така и в САЩ, нищо не зависи от един човек", коментира Уорлик в отговор на въпроса дали кандидатурата на Маргарита Попова за вицепрезидент ще доведе до сътресения в Министерство на правосъдието.

#България #САЩ #Джеймс Уорлик #Шенген