Обратно към пълната версия на статията »

"WP": Искането на Тръмп за честна сделка НАТО-САЩ не е неразумно

"WP": Искането на Тръмп за честна сделка НАТО-САЩ не е неразумно
Източник: News.bg
A A+ A++ A

 

По време на своята кампания за Белия дом новоизбраният президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ плащат „непропорционално голям дял в НАТО“ и че има „страни в НАТО, които се возят гратис“, коментира за в. „Вашингтон таймс“ Чарлз Пеня, бивш директор на изследванията на отбранителната политика в института „Като“.

Самият алианс признава, че "военните разходи на САЩ представляват 73 на сто от разходите за отбрана на целия Северноатлантическият съюз“. Сега, когато Тръмп ще бъде следващият президент на САЩ, европейските членове на НАТО трябва да признаят своята отговорност и да вземат насериозно сигурността.

Като за начало всеки член на алианса трябва да изпълни изискването да отделя за отбрана поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП). В момента само пет държави – САЩ, Гърция, Полша, Естония и Великобритания – покриват изисквания минимум. Икономическият локомотив на Евросъюза Германия изразходва едва около 1% от своя БВП за отбрана. Но НАТО се състои от 28 държави (всичките са европейски без САЩ и Канада) и нейната отбрана е колективна.

Ако 23 от 28-те членове не плащат своя справедлив дял, това означава, че американските данъкоплатци плащат за тяхната сигурност. Сегашният дял на САЩ в разходите за отбрана на НАТО е от порядъка на 650 млрд. долара в сравнение с около 250 млрд. за всички други страни-членки, взети заедно.

Защо САЩ трябва да плащат повече от два пъти в сравнение с останалата част от НАТО за защитата на Европа? Евтината езда има цена и тя не е евтина. Ако всеки член на НАТО (с изключение на САЩ) харчи изискваните 2% от БВП за отбрана, съвкупната сума ще стане 397 млрд. долара. Това е повече от 50% увеличение над това, което останалата част от НАТО плаща сега. Погледнато от друга страна, НАТО в момента има недостиг от 125 млрд. долара при разходите за отбрана, което означава, че страната, която плаща най-много САЩ обира луфтовете за всички останали.

Нещо повече, няма причина останалата част от НАТО да не изразходва повече пари за отбрана. БВП на САЩ е малко над 16 трилиона долара. БВП на останалата част от НАТО е малко под 20 трилиона долара. БВП на европейската НАТО е малко над 18 трилиона долара. След като САЩ могат да изразходват над 600 млрд. долара, останалата част от НАТО, чийто съвкупна икономика е по-голяма от тази на САЩ, може да посрещне задължението си с малко над 400 млрд. долара.

Също така има въпрос срещу какви заплахи трябва да се изправи НАТО. По време на разгара на Студената война СССР и неговите съюзници от Варшавския договор имаха близо 1 млн. войници, готови да тръгнат на война в Европа. И това беше смисълът на НАТО и колективната отбрана. Перспективата хиляди съветски танкове да преминат през района Фулда беше съвсем реална. Но това беше тогава, а сега е различно. Русия вече не е Съветският съюз.

Общият брой военни на активна служба в Русия е близо 800 000 души. Без да броим САЩ и Канада, НАТО се радва на предимство в личния състав над Русия в съотношение 2:1 - с повече от 2 милиона готов за разгръщане личен състав. Като се има предвид, че икономиките на европейските страни от НАТО засенчват тази на Русия в съотношение 10:1 (и повече), че европейските членове на НАТО изпреварват Русия по разходи за отбрана (250 млрд. долара срещу 66 млрд. долара, тоест с разлика от почти 4:1), не е ясно как Русия може представлява реална заплаха за Европа.

НАТО трябва да се върне към своето първоначална предназначение: колективната отбрана срещу военните заплахи за Европа. Проблемът е, че НАТО се е отклонила от това, включително чрез стремежа за "поддържане на международния мир и сигурност." Според новата стратегическа концепция, приета през 2010 г., определението за колективната отбрана на НАТО вече включва понятието "стратегическо разстояние", означаващо "кризи и конфликти отвъд границите на НАТО", изискващи "експедиционни сили". Нищо чудно, че има "около 18 000 военнослужещи, участващи в мисии на НАТО по целия свят".

Европейците може би са прави да се тревожат за продължаване ангажимента на САЩ към отбраната при администрацията Тръмп. САЩ в момента покриват почти 70% от разходите за отбрана на НАТО и с право призовават за по-справедливо разпределение на тежестта.

Ако смятате, че Тръмп държи на "изкуството на сделката", то той иска по-добра, честна сделка за САЩ. След повече от 60 години субсидиране от САЩ на европейската сигурност това не е неразумно.

#НАТО #САЩ #Доналд Тръмп #БВП