Обратно към пълната версия на статията »

Забравените жертви на сръбските военни зверства

Забравените жертви на сръбските военни зверства
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

 

Шофьорът на автобус Адем Аломерович се връщал към дома си в южна Сърбия, след като бил на медицински преглед в Белград, когато бил измъкнат от влака от членове на прословута милиция, тъй като преминавал през босненска територия.

Аломерович и още 18 пътници били натикани във физкултурния салон на близкото училище, където били ограбени, съблечени голи и жестоко измъчвани, преди да бъде екзекутирани и изхвърлени в реката. Тяхното „престъпление“ било, че са предимно мюсюлмани, живеещи в Санджак, беден планински район на Сърбия, по време на първата година от кървавата междуетническа война от другата страна на границата в Босна.

Почти четвърт век по-късно роднините на жертвите от извършеното през 1993 г. зверство все още чакат справедливост. „Все още всички сме смазани от това", каза 61-годишната дъщеря на Аломерович Рамиза Мулич пред АФП. "Дори и птиците знаят какво се е случило ... но никой не иска да ни каже нищо, за да ни помогне да облекчим болката, безпомощността и унижението си."

Ужасените мюсюлмани в Санджак отчаяно са се опитвали да не попаднат в конфликта от другата страна на границата, който беше поставил едни срещу други хървати, мюсюлмани и сърби. Ниязим Кайевич, техник в телекомуникациите, е бил един от другите пасажери на злополучния влак, който се завръщал у дома след празнуване на рожден ден на сина на приятели в Белград, когато влакът спира на непредвидената спирка в граничното село Щръпци на 27 февруари 1993 г. Смята се, че той и другите мъже, подбрани по мюсюлманските им фамилни имена, са били похитени от вдъхващата страх сръбска паравоенна група, известна като "Осветници" (Отмъстителите), начело с осъдения по-късно военнопрестъпник Милан Лукич.

Братът на Кайевич Наил заяви пред АФП, че е сигурен, че клането е било замислена операция, планирана в Белград, за да бъдат прогонени мюсюлманите от Санджак. "Тяхната цел, насилственото преместване и заплахите (срещу мюсюлманите), в крайна сметка беше постигната", каза той.

Сръбските сили - които са преследвали и унищожили стотици хиляди хървати и мюсюлмани по време на войната в Босна - искаха етнически "да прочистят" областта Санджак, каза Мулич.

Преди войната мюсюлманите съставляват по-малко от 3 на сто от предимно православното християнско население на Сърбия. Само четири месеца преди убийствата в Щръпци, отряд на „Отмъстелите“ спира автобус в района, в който пътували 16 мюсюлмански работници, включително една жена, от с. Сьеверин. Те повече никога не са били видени...

Лукич беше арестуван през 2005 г. в Аржентина и осъден на доживотен затвор за военни престъпления – но никога не беше обвинен за касапницата в Щръпци. Единственият осъден за това престъпление беше Небойша Ранисавльевич, който беше осъден на 15 г. през 2002 г. от съд в Черна гора и беше освободен девет години по-късно. Самоличността на другите извършители стана ясна от показанията на Ранисавльевич по време на процеса. Шестнайсет от тях , които след войната са станали собственици на заведения или магазинери, бяха арестувани през 2014 г. или в босненската Република Сръбска или в самата Сърбия. 11 бяха съдени в Сараево, но срещу другите все още се води разследване в Белград.

Пропускът на Белград да въздаде на някой правосъдие "доказва, че мюсюлманите все още не се считат за равноправни граждани в Сърбия", каза Муамер Зукорлич, бившият мюфтия на Санджак, който сега е депутат в сръбския парламент. В град Прийеполье, дом на няколко от жертвите, надпис на паметник в тяхна памет гласи, че "всеки в тази държава, който забравя убийствата, се отказва от бъдещето".

Малко след като жертвите са изчезнали, хиляди хора се събират всеки ден в продължение на седмици пред кметството, търсейки отговори. "Всички бяхме уплашени," припомня Наил Кайевич, казвайки, че жителите са се събирали въпреки страховете, че може да бъдат обкръжени от сръбските сили.

На 17 март 1993 г. покойният сръбски лидер Слободан Милошевич долетя с един хеликоптер и обеща да намери изчезналите, а по-късно се срещна със семействата на жертвите в Белград четири пъти. Известно време роднините вярвали, че техните обичани членове на семействата им са били отвлечени, за да бъдат разменени за сръбски военнопленници, държани от босненските мюсюлмански сили.

Но днес Кайевич каза, че той е убеден, че Милошевич, създателят на "Велика Сърбия", е знаел всичко за съдбата на тези, които са изчезнали. Белград отказва да "хвърли светлина върху престъпленията, в които са замесени неговите служби", каза той. Роднини на жертвите искат Европейският съд по правата на човека да нареди техните семейства да бъдат компенсирани. В дома си в Нови Пазар, главния град на Санджак, Мулич обеща, че никога няма да прости на убийците на баща си. "Бих искала да разменим ролите, за да им направим на тях това, което те са направили на нас," каза тя, прекарвайки пръст през гърлото си.

#Сърбия #Санджак #Отмъстителите