Обратно към пълната версия на статията »

Захариева: Електронното правосъдие е приоритет на моя екип

Захариева: Електронното правосъдие е приоритет на моя екип
Източник: TIME.mk
A A+ A++ A

 

Екатерина Захариева, министър на правосъдието в оставка, прие делегации на Камарите на частните съдебни изпълнители на Литва, Латвия и Естония, които са у нас, за да споделят с българските си колеги своя опит в предоставянето на електронни услуги, съобщиха от МП, предаде БГНЕС.

„Електронното правосъдие е приоритет на моя екип, като част от него са и проектите за въвеждането на електронни запори“, каза министър Екатерина Захариева и представи българския модел на съдебно изпълнение. У нас в момента работят 197 частни съдебни изпълнители и 220 държавни съдебни изпълнители. Захариева приветства усилията на българската Камара на ЧСИ за предоставяне на електронни услуги, които са по-евтини и по-прозрачни.

„Благодаря за отличното сътрудничество на Министерството на правосъдието. Има воля и нещата се случват“, заяви Георги Дичев, председател на Камарата на ЧСИ. В трите прибалтийски държави съдебните изпълнители са само частни. Освен принудителни изпълнения, в Латвия те организират доброволни публични търгове и изпълняват ролята на медиатори. Латвийската камара разполага с електронна система, която е свързана с публичните регистри – имотен и търговски, като в момента имат възможност да провеждат електронни търгове за недвижимо имущество.

В Естония изпълнителните производства са изцяло безхартиени, като в момента тяхното Министерство на правосъдието въвежда нова обща информационна система на ЧСИ. В Литва от 2013 г. търговете се провеждат изцяло по електронен път. 

#Екатерина Захариева #МП