Обратно към пълната версия на статията »

ООН прие резолюция за масовото убийство в Сирия

ООН прие резолюция за масовото убийство в Сирия
Съветът за правата на човека на ООН прие резолюция, искаща от независимата международна анкетна комисия за Сирия да проведе "специално разследване" за масовото убийство в град Хула. Снимка: brecorder.com
A A+ A++ A

Съветът за правата на човека на ООН прие резолюция, искаща от независимата международна анкетна комисия за Сирия да проведе "специално разследване" за масовото убийство в град Хула, за да предаде отговорните за инцидента на правосъдието.

"Увеличаващото се насилие в Сирия показва спешната необходимост от предприемане на по-смели стъпки от международната общност," заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, цитиран от БНР.

Китай, Русия и Куба гласуваха против. Арабската лига поиска от Съвета за сигурност на ООН да увеличи броя на чуждестранните наблюдатели в Сирия.

Писмо, изпратено от генералния секретар на организацията на арабските държави Набил ал Араби до Съвета за сигурност, съдържа още предложение за разширяване на пълномощията на наблюдателите.

Ал Араби поставя исканията си в контекста на масовото убийство на цивилни в град Хула отпреди седмица.

Мандатът на мисията под егидата на ООН в Сирия позволява на наблюдателите само да следят за прилагането на мирния план на международния посредник Кофи Анан.

Мисията вече достигна числеността от около 300 души, предвидена в резолюция 2043 на Съвета за сигурност на световната организация.

#Сирия #резолюция #убийство #Хула #Бан Ки Мун #генерален секретар на ООН